Kambodža: Otkriven uzrok misterioznog umiranja djece

Uzrok smrti desetine djece od aprila mogao bi da bude enterovirus koji izaziva težak oblik bolesti ruku, stopala i usta, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 14:31h

Zdravstveni stručnjaci ustanovili su da bi smrtonosni oblik rasprostranjene dječje bolesti mogao da bude uzrok misterioznog umiranja djece u Kambodži.

Uzrok smrti desetine djece u Kambodži od aprila mogao bi da bude enterovirus koji izaziva težak oblik bolesti ruku, stopala i usta, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Prema rezultatima analiza veliki procenat naših uzoraka pozitivni su na enterovirus EV71", navodi se u zajedničkom saopštenju SZO-a i kambodžanskog ministarstva zdravlja.

SZO je 2. jula uputio upozorenje za ovu bolest koja počinje visokim temperaturama praćenim respiratornim i neurološkim simptomima.

Od aprila od te bolesti je umrlo 52 djece u uzrastu od tri mjeseca do 11 godina, od ukupno 59 slučajeva, prema zvaničnim navodima SZO

Od aprila od te bolesti je umrlo 52 djece u uzrastu od tri mjeseca do 11 godina, od ukupno 59 slučajeva, prema zvaničnim navodima SZO.

Enterovirus EV71 je virus koji može da izazove paralizu, oticanje mozga i smrt.

Bolest ruku, stopala i usta dosta je rasprostranjena u Aziji i obično na nju ukazuje osip, međutim, u Kambodži je samo u nekoliko slučajeva bilo osipa, i moguće je da su steroidi koje su doktori davali pacijentima maskirali simptome.

Bolest se širi kijanjem, kašljanjem i kontaktom sa fluidima ili inficiranom stolicom.

Bolest je obično blaga i većina djece se brzo oporavi bez problema.

Bonus video: