ZBOG STROGIH ZAKONA

Anonimusi protestovali čisteći smeće sa ulica Tokija

Učesnici protesta bili su obučeni u crno i nosili su maske Gaja Foksa
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 12:49h

Oko 80 maskiranih ljudi koji tvrde da su pristalice međunarodne hakerske grupe „Anonimus” čistili su smeće na ulicama Tokija u znak protesta zbog pooštravanja japanskih zakona o neovlašćenom skidanju sadržaja s Interneta.

Agencija Frans pres javila je da je oko 80 pristalica „Anonimusa” učestvovalo u jednočasovnom čišćenju parkova i ulica tokijskog prometnog kvarta Šibija, što je novina u djelovanju ove mreže kojaobično pribjegava hakerskim akcijama.

Učesnici protesta bili su obučeni u crno i nosili su maske Gaja Foksa, glavne figure u „Barutnoj konspiraciji” – pokušaju rušenja parlamenta i ubijanja engleskog protestantskog kralja Jakova Prvog 1605. godine.

Katolički aktivista Foks je, inače, zaštitna figura grupe „Anonimus”.

Japan je prošlog mjeseca usvojio seriju zakona koji predviđaju i zatvorske kazne za svakog ko bude okrivljen da je ilegalno skidao sadržaje s Interneta.

Grupa je 26. juna uspjela da sruši ili nanese ozboljnu štetu Internet sajtovima japanskog Ministarstva finansija, Vrhovnog suda i drugih državnih institucija, nakon što je „Anonimus” u onlajn saopštenju osudio donošenje novih propisa.