Prva godišnjica nezavisnosti Južnog Sudana

Južni Sudan danas slavi prvu godinu nezavisnosti u prisustvu stranih zvaničnika, ali i odsustvu zvaničnika iz Sudana, sa kojima su odnosni veoma zategnuti
0 komentar(a)
Južni Sudan, Foto: Rojters
Južni Sudan, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.07.2012. 10:38h

Među zvanicama na današnjoj proslavi godišnjice nezavisnosti su generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, predsjednik Afričke komisije Džin Ping i njegov zamjenik Boni Jaji.

Savjet bezbjednosti UN je 6. jula produžio mirovnu misiju u Južnom Sudanu za još jednu godinu, odlukom kojom se mlada nacija poziva da preuzme veću odgovornost u pogledu zaštite civila.

Savjet je pozvao tu zemlju i Sudan da odmah prekinu sukobe i kršenja ljudskih prava civila.

U međuvremenu, komesarijat UN za izbjeglice upozorio je da je humanitarna situacija u Južnom Sudanu dostigla kritičnu tačku.

Prije skoro godinu dana, savjet je odobrio misiju UN u Južnom Sudanu poznatu kao UNMIS S, kada je južni dio zemlje konačno dobio nezavisnost.

Više od 5.000 vojnika i stotine policajaca i civilnog osoblja UN poslato je da štiti civile i pomogne da se poboljša bezbjednost poslije decenija rata u kojem je ubijeno dva miliona ljudi.

Od tada, međutim, dvije države su se samo više približile potpunom ratu oko neriješenih pitanja zarade od nafte i njihove sporne granice.

Dok je savjet pozivao Južni Sudan da poboljša sopstvene mjere bezbjednosti, sudanski ambasador Francis Nazario pozvao je savjet da pojača misiju UN.

Prošle nedjelje, komesar za izbjeglice UN Antonio Gutereš upozorio je da su humanitarne mjere u Južnom Sudanu u stanju krize, ukazavši na izbjeglice koje napuštaju Plavi Nil i Južni Kordofan. UN procjenjuje da je iz Južnog Sudana izbjeglo 175.000 osoba, uglavnom iz udaljenih oblasti koje nemaju osnovnu infrastrukturu.

Prošlog maja, Savjet bezbjednosti pozvao je dvije države da postignu sporazum o statusu granične naftne oblasti Abjei i produžio odvojenu misiju UN za šest mjeseci.

Privremena bezbjednosna služba UN za Abjei, sastavljena od oko 4.000 pripadnika mirovnih snaga, osnovana je prošle godine, kada je Sudan preuzeo kontrolu nad tom oblašću, prije nego što je Južni Sudan proglasio nezavisnost.

Bonus video: