Guardian: Povratak marksizma na velika vrata

Još su davno Marks i Engels podsjetili u Komunističkom manifestu da se vladajuća klasa treba plašiti komunističke revolucije
64 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 08:12h

Marks je opet u modi. A kako The Guardian "upozorava", očekuje se povratak marksizma na velika vrata.

Još tokom svjetske finansijske krize 2008, koju su izazvali bankari s Vol Strita, mnogi su se uvjereni kapitalisti našli u situaciji da ne uspijevaju shvatiti i rastumačiti svijet oko sebe.

A onda se odjednom se činilo da je jedan u međuvremenu prezreni njemački politički filozof nudio vrlo uvjerljiva objašnjenja kapitalističkih nesreća i samodestrukcije, iz kojih svaki kapitalist može barem naučiti kako se ne upucati u nogu.

Zato nije nimalo iznenađujuće što su u proteklih par godina djela Karla Marksa postala ponovno bestseleri, kako ističe Guardian, a među najtraženijim naslovima je i "Manifest komunističke partije", što je čini drugom najprodavanijom knjigom u istoriji čovječanstva.

A govor o marksističkoj revoluciji smatra se jednom vrstom akcije, jer još su davno Marks i Engels podsjetili u Komunističkom manifestu da se vladajuća klasa treba plašiti komunističke revolucije, jer proleteri nemaju više što izgubiti osim svojih lanaca. A mogu dobiti cijeli svijet.

Paradoksi sadašnjeg kapitalizma

No paradoks sadašnjeg trenutka u kapitalizmu, piše Guardian, jeste što ga na životu održava komunizam:

'Nedovoljno plaćeni radnici koji previše rade, a navodno oslobođeni u najvećoj komunističkoj revoluciji u istoriji, onoj kineskoj, danas su dovedeni do samoubistva kako bi proizveli iPade za zapadno tržište. Kineski novac financira inače bankrotiranu Ameriku!'

Tih paradoksa svjesni su i vodeći marksistički filozofi današnjice, poput Žaka Ransijera, čije je odlično djelo 'Učitelj neznalica'.

Ransijer kaže da trenutna dominacija globalnog komunizma u suštini zavisi od Komunističke partije Kine, što znači da ima nade za svijet koji je manje apsurdan nego ovaj u kojem živimo.

Neminovan povratak oca marksizma

Ipak, apsurda je trenutno više nego dovoljno, pa je tako nedavno Karl Marks izabran, među deset kandidata, da bude lice na novom izdanju MasterCarda u istočnonjemačkom gradu Kemnicu.

To je ujedno i Marksov rodni grad, koji se po njemu zvao od 1953. do 1990, za vrijeme DDR-a, ali ništa od toga mušterijama banke Sparkase nije smetalo kada su glasali da Marx ubuduće bude na njihovim kreditnim karticama.

Mnogo mladih se očekuje i na ovonedeljnom londonskom festivalu posvećenom marksizmu, koji organizuje britanska Socijalistička radnička partija

Povratak Marksu i njegovim idejama se može vidjeti i kroz knjige koje se proteklih godina objavljuju.

Iako se čini da u 2012. godini nema šanse za marksističku revoluciju, činjenica je, kako kaže sindikalni aktivista Džozef Čunhara, da današnja omladina razumije da će uz pomoć Marksa najbolje shvatiti kapitalizam, ali i dobiti alate za njegovu analizu i kritiku.

Galerija

Bonus video: