Morsi pozvao parlament Egipta da se ponovo okupi

Vojni savjet, koji je upravljao Egiptom, poslije svrgavanja višedecenijskog lidera Hosnija Mubaraka, raspustio je u junu egipatski parlament
0 komentar(a)
Muhamed Morsi, Foto: Rojters
Muhamed Morsi, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.07.2012. 18:12h

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi naredio je danas parlamentu da se ponovo okupi, uprkos vojnom dekretu kojim je skupština prošlog mjeseca raspuštena, poslije sudske odluke kojom je trećina poslanika proglašena nelegalno izabranima.

Kako je prijenela državna novinska agencija MENA, Morsi, dugogodišnji član Muslimanskog bratstva, u dekretu je takođe pozvao da novi parlamentarni izbori budu održani u roku od 60 dana od usvajanja novog ustava zemlje, što se ne očekuje prije kraja godine.

Vojni savjet, koji je upravljao Egiptom, poslije svrgavanja višedecenijskog lidera Hosnija Mubaraka, raspustio je u junu parlament, poslije odluke Vrhovnog suda, nakon čega je proglasio "ustavnu deklaraciju" kojom je sebi dodijelio zakonodavne moći, u odsustvu skupštine.

Vojni savet je, takođe, sebi dao kontrolu nad pisanjem nacrta ustava i imunitet od civilnog nadzora.

Morsi je na vlast u Egiptu došao poslije izbora u kojima je tijesnom prednošću pobijedio Mubarakovog posljednjeg premijera, Ahmeda Šafika.

Simboličnu zakletvu je položio 29. juna na trgu Tahrir, mjestu revolta kojim je oboren Mubarakov režim, a generali su mu formalno predali vlast 30. juna, pošto su 16 mjeseci bili na čelu države. Dan kasnije je položio i zvanično zakletvu.

Bonus video: