Ljekari otkrili genetski tretman za leukemiju

Ljekari iz Vašingtona su svom kolegi, koji je obolio od ove smrtonosne bolesti, davali lijek "sutent" koji ga je doveo u stanje remisije, zapravo smanjenja simptoma
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 13:57h

Genetski tretman za liječenje leukemije otkriven je od strane ljekara sa univerziteta u Vašingtonu. Zapravo, kako prenosi Blic, oni su nakon par eksperimenata otkrili da je tretman djelotvoran.

Ljekari su svom kolegi, koji je obolio od ove smrtonosne bolesti, davali lijek "sutent" koji ga je doveo u stanje remisije, odnosno smanjenja simptoma.

Kada je dr Lukas Vartmen saznao da boluje od leukemije, plašio se da su njegove šanse za izliječenje veoma male.

Uvjeren u stručnost svojih kolega sa univerziteta u Vašingtonu, on im je dozvolio da eksperimentišu sa terapijom i na njemu isprobaju nove metode liječenja, prenosi "Newser.com"

Oni su proučavali njegovu RNK (ribonukleinsku kiselinu), kako bi utvrdili genetski uzrok bolesti. Na taj način otkili su gen koji proizvodi ogromne količine proteina koji je činio da se tumor uvećava.

Vartmen je počeo da prima doze lijeka pod nazivom "sutent" koji se koristi za liječenje raka bubrega. Srećom, tumor je počeo da se povlači, a ljekari se nadaju da će genetski tretman za rak biti dostupan u roku od deset godina.

Jedini problem je u tome što bi liječenje "sutentom" pacijenta koštalo 330 dolara na dan. To znači da bi novac uvećavao šanse za izliječenje, a oni koji nisu u mogućnosti da priušte lek, bili bi osuđeni na pogoršanje bolesti ili čak smrt.

Bonus video: