Kambodža: Nepoznata bolest i dalje zbunjuje ljekare

"Sva djeca imaju encefalitis (upalu mozga) a u posljednjim trenucima života dobijaju akutnu upalu pluća, zbog čega i umiru"
64 pregleda 0 komentar(a)
Kambodža djeca, Foto: Timeslive.co.za
Kambodža djeca, Foto: Timeslive.co.za
Ažurirano: 08.07.2012. 11:59h

Zdravstvene vlasti u Kambodži zbunjene su zagonetnom bolešću koja je u posljednja tri mjeseca odnijela više desetina dječijih života u zemlji.

Sve što se o bolesti zna je da nije ni ptičiji grip ni SARS i da vjerovatno nije zarazna, prenosi agencija AFP.

Najmanje 56 djece od 57 službeno evidentiranih oboljelih je umrlo, pa Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i kambodžansko ministarstvo zdravlja govore o "nedijagnostifikovanom sindromu".

SZO je upozorio susjedne zemlje na tu veoma smrtonosnu bolest koja "počinje visokom temperaturom, a nastavlja se respiratornim ili neurološkim simptomima uz pogoršanje disajnih funkcija".

Za sada nijedan slučaj nije evidentiran van Kambodže.

"Proučavamo mnoge informacije iz bolničkih kartona i analiziramo svaki slučaj. Nadamo se da ćemo uskoro znati više toga", rekao je Li Sovan, pomoćnik direktora kambodžanske službe za kontrolu bolesti u saopštenju objavljenom zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Švajcarski pedijatar Bet Rihner, koji je osnivač dječijih bolnica "Kanta Bopa", koje primaju oko 85 osto teško bolesne djece u zemlji, rekao je da je od sredine aprila oboljelo 66 djece od sedam godina i mlađe, većinom dvogodišnjaci i trogodišnjaci, a samo je dvoje preživjelo.

"Sva djeca imaju encefalitis (upalu mozga) a u posljednjim trenucima života dobijaju akutnu upalu pluća, zbog čega i umiru", rekao je Rihner.

Iako se za sada ne može isključiti mogućnost zaraznosti bolesti, Rihner nije zabilježio dva slučaja u istoj porodici, kao ni prenos bolesti na bolničko osoblje.

Ni SZO ne smatra da je riječ o grupnoj zarazi, iako većina oboljelih dolazi iz centralnog i južnog dijela Kambodže.

"Možda je u pitanju kombinacija različitih bolesti sa istom kliničkom slikom, ali uzrokovanih različitim patogenima", rekla je stručnjakinja SZO-a za javno zdravstvo za Kambodžu Nima Asgari.

Samo u maju hospitalizovano je više od 5.000 djece sa oblikom tropske groznice koju prenose komarci i 34 djece oboljele od nepoznate bolesti.

"Tu je najveći problem", ocijenio je Rihner.

Bonus video: