Klinton: Sirija se nalazi pred kolapsom

Sirijski opozicioni aktivist navode da je od početka pobune protiv režima predsjednika Asada u martu 2011. u Siriji poginulo 14.000 ljudi
3 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2012. 07:37h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u Tokiju da je potrebno što prije postići mir u Siriji upozorivši da se ta država nalazi pred kolapsom.

Državna sekretarka SAD koja boravi u posjeti Japanu rekla je da bi poruka specijalnog izaslanika UN Kofija Anana da njegov mirovni plan propada, morala za "svakoga da bude signal za buđenje".

Ona je takođe navela da je prošli mjesec bio najsmrtonosniji za civilno stanovništvo u Siriji u proteklih 16 mjeseci pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada.

"Sirijska opozicija postaje sve efikasnija u odbrani svojih interesa i prelazi u ofanzivu" protiv sirijske vojske, rekla je Klinton i dodala da sirijski režim mora da bude svjestan da su mu dani odbrojani.

I dalje postoji šansa, navela je ona, "da se spasi sirijska država od katastrofe što bi bilo opasno ne samo za Siriju već i za čitav region".

Kofi Anan je rekao da dosadašnji pokušaji za pronalaženje političkog rješenja u Siriji nisu imali uspjeha i da bez obzira na uložene napore na pronalaženju mirnog i političkog rješenja, podaci s terena pokazuju da nije bilo uspjeha u tome.

Sirijski opozicioni aktivist navode da je od početka pobune protiv režima predsjednika Asada u martu 2011. u Siriji poginulo 14.000 ljudi.

Bonus video: