Indija: Zbog poplava više od 120 poginulih i šest miliona raseljenih

Uništene su na hiljade kuća, a pod vodom su i velike poljoprivredne površine
1 komentar(a)
Indija poplave, Foto: Reuters
Indija poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2012. 07:09h

Više od 120 osoba poginulo je u poplavama nakon obilnih monsunskih kiša na sjeveroistoku Indije, a šest miliona je bilo prisiljeno da napusti domove, objavile su indijske vlasti.

Meteorolozi upozoravaju da će se obilne padavine nastaviti i u naredna 24 sata. Najpogođenija poplavama je država Asam u kojoj se iz korita izlila rijeka Bramaputra. Nevrijeme i kiše pogodili su i susjedne indijske države Arunačal Pradeš, Namipur i Megalaju.

"Do sada je u odvojenim incidentima stradalo više od 120 osoba. Njih 55 se utopilo pokušavajući da pobjegne pred poplavama, a 16 je ostalo zatrpano nakon odrona tla", navodi se u saopštenju lokalnih vlasti.

Domove je zbog poplava moralo da napusti oko šest miliona stanovnika. Oni su krenuli prema višim nadmorski područjima, a lokalna uprava je za njih u Asamu otvorila više prihvatilišta.

Lokalne vlasti Asama saopštile su da je od ukupno 27 pokrajina poplavama i odronima ugroženo njih 26, kao i da su uništene na hiljade kuća, a pod vodom su i velike poljoprivredne površine.

Bonus video: