Predsjednika Turkmenistana razljutio loš rod pšenice, ministar smijenjen

Berdimuhamedov je održao dugačak sastanak vlade na kome je, bio detaljan u kritici poljoprivredne industrije njegove zemlje
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 09:38h

Autoritarni predsjednik Turkmenistana Gurbankuli Berdimuhamedov smijenio je ministra poljoprivrede zbog podbačaja u proizvodnji pšenice i najavio podizanje plata u državnom sektoru u nastojanju da predupredi moguće nezadovoljstvo zbog rasta cijene hljeba.

Cijene hljeba u državnim radnjama su trostruko povećane. Takođe je duplirana cijena brašna, na 0,35 dolara po kilogramu, što će najvjerovatnije podići cijene hljeba u privatnim pekarama.

Predsjednik je smijenio ministra poljoprivrede zbog lošeg učinka i ukorio guvernere provincija zbog raznih omaški, objavio je državni list Njutral Turkmenistan (Neutral Turkmenistan) koji izlazi na engleskom jeziku.

Bedrimuhamedov je na čelu zemlje od 2006. i smrti njenog ekscentričnog autoritarnog vođe Saparmurata Nijazova

Ovogodišnji rod žita bio je 25 odsto niži od državnog plana od 1,6 miliona tona.

Osnovne životne namirnice su jako subvencionisane u ovoj centralno azijskoj zemlji, što znači da će povećanje imati ograničen uticaj na životni standard većine stanovništva, osim onih najsiromašnijih.

Kako navodi agencija AP zbog garantovanih subvencija takoreći ne postoji izražavanje nezadovoljstvo u toj zemlji i nagovještaji neke liberalizacije cijena mogli bi da naiđu na negodovanje.

Berdimuhamedov je održao dugačak sastanak vlade na kome je, kao obično, bio otvoren i vrlo detaljan u kritici poljoprivredne industrije njegove zemlje.

Predsjednik je početkom sedmice poklonio luksuzna kadilak terenska vozila članovima vlade u sjevroistočnoj provinciji Lebap na granici sa Avganistanom, zbog izuzetno dobre proizvodnje žita. Međutm guverneri ostala četiri regiona oštro su kažnjeni zbog toga što nisu učinili svoj dio.

On je kritikovao zvaničnike iz poljoprivrednog sektora što su suviše koncentrisani na gajenje pamuka i žita i ne razvijaju stočarstvo.

U nastojanju da umanji zabrinutost oko podizanja cijena Berdimuhamedov je takođe najavio podizanje plata u državnom sektoru od 10 odsto od 2013. Penzije će biti povećane za 15 odsto, u zemlji gdje se najviše penzije kreću oko 260 dolara mjesečno.

Turkmenistan je zemlja od pet miliona stanovnika bogata energijom. Bedrimuhamedov je na čelu zemlje od 2006. i smrti njenog ekscentričnog autoritarnog vođe Saparmurata Nijazova.

Privreda zemlje je i dalje uglavnom pod državnom kontrolom i dalje su na snazi višegodišnji planovi sovjetskog tipa. Velike subvencije za većinu osnovnih potreba, kao što su struja i gas, drže troškove života izuzetno niskim.

Bonus video: