Izrael optužuje misiju UN na Zapadnoj obali za pristrasnost

UN smatraju nelegitimim jevrejska naselja na Zapadnoj obali. Oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967.
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 19:37h

Misija Savjeta UN za ljudska prava na Zapadnoj obali je manjkava i pristrasna, saopštio je danas Izrael.

Izrael je agenciju svjetske organizacije za ljudska prava optužio da je korumpirana zbog toga što je izdvojila tu državu dok s druge strane "sistematski ignoriše velika kršenja ljudskih prava" u ostatku svijeta.

Savjet UN za ljudska prava (UNHRC) imenovao je danas tri zvaničnice za misiju ustanovljavanja činjenica kako jevrejska naselja na Zapadnoj obali utiču na život Palestinaca.

Predsjednica tog tijela, urugvajska ambasadorka Laura Dupuj Laser rekla je da će zadatak Kristine Šane iz Francuske, Junuti Dou iz Bocvane i Asme Žahangir iz Pakistana biti da utvrde kako jevrejska naselja utiču na "civilna, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava palestinskog naroda".

Izrael je ocijenio da je taj korak "manjkav i pristrasan" i poručio da neće sarađivati s misijom.

"Postojanje misije je izobličavanje koje simboliše odnos UNHRC-a prema Izraelu", rekao je portparol izraelskog ministarstva spoljnjih poslova Jigal Palmor.

Izrael je prekinuo veze sa Savjetom UN za ljudska prava pošto je u martu usvojena rezolucija kojom je omogućena misija na Zapadnoj obali.

Prikaz laganog nestajanja palestinske teritorije

UN smatraju nelegitimim jevrejska naselja na Zapadnoj obali. Oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. Jeverejska naselja na tim teritorijama su u središtu spora između Izraela i palestinskih vlasti.

Bonus video: