Izumljene i najrealističnije robotske noge

Američki eksperti su razvili najrealističnije robotske noge i očekuju da će im one pomoći da shvate kako bebe uče hodati i kako najbolje liječiti povrede kičmenog stuba
0 komentar(a)
robotske noge, Foto: Thedailystar.net
robotske noge, Foto: Thedailystar.net
Ažurirano: 06.07.2012. 19:46h

Američki naučnici su stvorili sistem za slanje poruka, koji stvara ritmične signale za mišiće, te tako kontroliše hodanje.

Tim sa Univerziteta u Arizoni je uspio replicirati centralni generator ritma (CPG), mrežu nervnih ćelija koja se nalazi u lumbalnom dijelu kičme i koja stvara ritmične mišićne signale.

CPG stvara, a onda i kontroliše ove signale tako što sakuplja informacije iz različitih dijelova tijela, koji su uključeni u hodanje, te se tako prilagođava okruženju.

Najjednostavnija forma CPG-a se zove polucentar i sastoji se od samo dvije nervne ćelije, koje naizmjenično šalju signale i tako stvaraju ritam, i od senzora za dostavljanje informacija, kao što je trenutak kada noga dotakne tlo.

Tim naučnika vjeruje da bebe u početku imaju samo ovakvu jednostavnu postavku i da onda vremenom razvijaju kompleksnije obrasce za hodanje, prenosi BBC.

Pomoću njega bismo možda u budućnosti mogli povezati probleme i povrede ovih dijelova tijela sa nervnim sistemom koji kontroliše hodanje

"Raniji robotski modeli su samo oponašali ljudske pokrete. Ovim modelom se otišlo dalje, jer on oponaša i kontrolne mehanizme koji pokreću to kretanje. Ovaj model nam daje detaljne informacije o zglobovima, kostima i mišićima za vrijeme hodanja", kazao je Matt Thornton, menadžer laboratorija za analizu hoda.

Bonus video: