Egipat: Imenovana komisija za istraživanje ubistava

Novi predsjednik Egipta Mohamed Morsi imenovao je komisiju za istraživanje činjenica o ubistvima pristalica prošlogodišnje pobune u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak
0 komentar(a)
Egipat, predsjednički izbori, Foto: AFP
Egipat, predsjednički izbori, Foto: AFP
Ažurirano: 06.07.2012. 19:21h

Mohamed Morsi imenovao je komisiju za istraživanje činjenica o ubistvima pristalica prošlogodišnje pobune, u kojoj je između ostalih svrgnut i Hosni Mubarak.

Kako je javila agencija Asošiejted pres, dekretom koji je izdao Morsi naređuje se ponovno razmatranje istraga i suđenja vezanih za ubistvo više od 1.000 pristalica pobune od 25. januara 2011. do 30. juna 2012, kada je Morsi podnio predsjedničku zakltevu.

Novi 16-člani komitet ima zadatak da ponovo otvori dosijea o 18-dnevnoj pobuni u kojoj je svrgnut Mubarak, kao i da ponovo razmotri predmete vezane za osobe ubijene u sukobima sa policijom i vojskom posle 11. februara 2011, kada je na vlast umjesto Mubaraka došao vladajući vojni savjet generala.

Mubarak i ministar unutrašnjih poslova njegove vlade su prošlog mjeseca osuđeni na doživotni zatvor zbog njihove umješanosti u ubijanje učesnika 18-dnevnih protesta. Mubarak je osuđen zato što nije uspio da spriječi ubijanje učesnika pobune

Egipatska državna agencija MENA je javila da su u komitetu, pored šest predstavnika porodica žrtava pobune, državni tužilac, sudije, jedan general i komandant policije.

Glavno pitanje je, kako navodi AP, da li će komitet imati pravo ili nadležnost da istražuje egipatsku vojsku.

Istraživač organizacije Hjuman rajts voč Heba Morajef smatra da je egipatska armija de fakto nekažnjiva, jer kako je precizirao, samo vojska može da istražuje i sudi svojim oficirima.

Američka agencija podsjeća da je jedan od glavnih zahtjeva koje su učesnici prošlogodišnjih protesta iznosili u poslednjih 16 meseci, da se pravda i odšteta obezbijedi ubijenim u pobuni.

Morsi, koji je i sam zajedno sa drugim članovima njegovog Muslimanskog bratstva bio zatočen za vrijeme dugogodišnje vlasti Mubaraka, obećao je tokom predsjedničke kampanje da će, ukoliko bude izabran za predsjednika, narediti nove istrage o ubijanju nenaoružanih učesnika prošlogodišnjih protesta.

Bonus video: