Meksiko: Nieto ipak predsjednik nakon osporavanja rezultata

Nieto je predstavnik Institucionalne revolucionarne partije (PRI), koja je prije 12 godina bila na vlasti i za to vreme kontrolisala doslovno sve institucije u Meksiku
0 komentar(a)
Enrike Penja Nieto, Foto: Wikipedia
Enrike Penja Nieto, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 06.07.2012. 07:53h

Enrike Pena Nieto i zvančno je postao predsjednik Meksika, s obzirom da je naknadnim prebrojavanjem glasova utvrđeno da je on zaista pobijedio na izborima, čiji su rezultati osporeni.

Kako piše agencija AP, saopštenje nacionalne izborne komisije je ključni korak naprijed ka razrješenju situacije, nastale kada je drugoplasirani predsjednički kandidat Andres Manuel Lopez Obrador optužio Nijeta za izbornu prevaru.

Nieto je predstavnik Institucionalne revolucionarne partije (PRI), koja je prije 12 godina bila na vlasti i za to vreme kontrolisala doslovno sve institucije u Meksiku.

Njegov glavni konkurent, ljevičar Lopez Obrador, optužio je PRI da je kupovala glasače i time, navodno, uticala na ishod glasanja.

Do devet ujutro po lokalnom vremenu, više od 99 odsto glasova je prebrojano a više od polovine je joss jednom provjereno zbog Lopez Obradorovih tvrdnji.

Nijeto je osvojio 38 odsto glasova a Lopez Obrador nešto više od 31, što znači da za svojim protivnikom zaostaje za više od 3,3 miliona glasova.

Lopez Obrador nije rekao koliko je glasova kupljeno po njegovoj procjeni.

Trećeplasirana na izborima, Žozefina Vaskez Mota, predstavnica trenutno vladajuće Partije nacionalne akcije, takođe je juče rekla da su kršena pravila o finansiranju predizborne kampanje, ali nije osporila legitimitet rezultata.

Svejedno, njene tvrdnje su dale na težini sve češćim optužbama da je Penja Nieto profitirao od kupovine glasova.

Bonus video: