Vikiliks: Italija trguje sa vojskom Asadovog režima

Sistem "Tetra" omogućava bezbjednu nešifriranu komunikaciju iz vozila i helikoptera, a za njegovu prodaju u inostranstvo potrebna je posebna dozvola vlade
1 komentar(a)
Vikiliks, Sirija, Bašar al-Asad, Foto: Zeit.de
Vikiliks, Sirija, Bašar al-Asad, Foto: Zeit.de
Ažurirano: 06.07.2012. 07:58h

Odjeljenje Finmekanike (Finmeccanica), italijanske grupacije za proizvodnju vojne opreme, prodalo je u februaru ove godine sofisticiranu komunikacionu opremu sirijskoj policiji, objavio je u četvrtak italijanski list "l'Espresso" pozivajući se na elektronsku poštu koju je objavio sajt Vikiliks.

Prema italijanskom nedjeljniku, "Finmeccanica Selex Elsag" prodala je mobilne komunikacione uređaje "Tetra", koje koristi vojska, policija, hitne službe i neke kompanije.

Taj sistem omogućava bezbjednu nešifriranu komunikaciju iz vozila i helikoptera, a za njegovu prodaju u inostranstvo potrebna je posebna dozvola vlade.

List piše da je originalna narudžba iz 2008. godine bila vrijedna 40 miliona eura, a da je povećana 2011. godine nakon izbijanja sukoba u Siriji.

Elektronska pošta koju je objavio Vikiliks pokazuje da je "Selex" prodao 300 radio stanica preko kćerke-kompanije u Grčkoj, a da je roba isporučena sirijskoj policiji

Elektronska pošta koju je objavio Vikiliks pokazuje da je "Selex" prodao 300 radio stanica preko kćerke-kompanije u Grčkoj, a da je roba isporučena sirijskoj policiji.

"Finmeccanica" nije komentarisala ove podatke.

Evropska unija je nametnula sankcije Siriji, a Italija je više puta osudila režim Bašara al-Asada.

Bonus video: