Izrael nastavlja sa gradnjom zida na Zapadnoj obali

Međunarodni sud pravde je 2004. godine ocijenio nezakonitom izgradnju zida i zatražio njegovo rušenje, a isto je učinila i Generalna skupština UN-a
5 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 11:38h

Izraelska vojska nastaviće sljedećih sedmica radove na podizanju zida razdvajanja na Zapadnoj obali, koji su prekinuti prije pet godina, objavio je u četvrtak izraelski državni radio, citirajući izjave jednog visokog vojnog oficira.

"Najprije će se radovi nastaviti oko naselja u blizini Vitlejema.

Naredne godine izgradnja će se proširiti oko istočnog dijela Jerusalima", kazao je pukovnik Ofer Hindi.

Taj oficir, koji je zadužen za podizanje zida, iznio je detalje pred Vrhovnim sudom, najvišom izraelskom pravosudnom instancom, koji je u više navrata u prošlosti naredio modifikovanje trase zida nakon palestinskog negodovanja.

Radovi su prekinuti prije pet godina nakon "budžetskih problema" i učestalih protesta Palestinaca, ali i onih širom svijeta.

Dnevni list "Jediot Aharonot" ističe pak da je do prekida gradnje zida došlo zbog pritiska međunarodne zajednice, te da izraelski zvaničnici očekuju oštre kritike u svijetu nakon nastavka projekta.

Podizanje izraelske barijere koja zadire u teritoriju koja potpada pod palestinsku upravu - Zapadnu obalu - počelo je 2002. godine, a izraelske vlasti su čitavu stvar pravdali "sprječavanjem ekstremističkih upada u državu Izrael" nakon talasa palestinskih napada.

Završeno je više od 400 od približno 760 kilometara konstrukcije, koliko je predviđeno da zid bude dug.

Međunarodni sud pravde u dokumentu od 9. jula 2004. godine ocijenio je nezakonitom njegovu izgradnju i zatražio njegovo rušenje, isto je učinila i Generalna skupština UN-a.

Galerija

Bonus video: