VODA DRAŽA OD ZLATA

Peru proglasio vanredno stanje

Peruanska vlada proglasila je vanredno stanje nakon što su tri osobe poginule i 21 povrijeđena u protestima protiv projekta rudnika zlata
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 18:54h

Peruanska vlada proglasila je vanredno stanje u tri provincije nakon što su tri osobe poginule i 21 povrijeđena u jučerašnjim nasilnim protestima protiv projekta rudnika zlata, najvećeg investicionog projekta u Južnoj Americi.

Ovo je drugi put u pet nedjelja da je vlada proglasila vanredno stanje nakon nasilnih protesta protiv projekta oko rudnika.

Ministar pravosuđa Huan Himenez je, kako prenosi AP, objavio vanredno stanje, kojim se ograničavaju civilne slobode, nakon što je više stotina demonstranata napalo gradsku kuću u jednoj provinciji i sukobilo se sa policijom i vojskom.

Policija, koja obezbjeđuje gradsku kuću u Celendinu, gradu u sjevernoj državi Kajamarka, bila je suočena sa napadom demonstranata i dobila je pomoć od vojske, prenose zvaničnici Perua.

Himenez je kazao da su dva policajca i jedan vojnik povrijeđeni vatrenim oružjem, ali nije saopštio da li je policija ili vojska koristila oružje.

Tri muškarca, civila, je ubijeno u okršaju, a najmanje dvoje od njih metkom u glavu.

Lokalno tužilaštvo saopštilo je da je 15 osoba privedeno.

Inače u Celendinu postoji ogroman otpor predloženom projektu rudnika zlata, jer građani strahuju da bi to moglo da ugrozi snabdijevanje vodom.

Građani, podržani regionalnim predsjednikom Gregoriom Santosom, odbili su kompromis o rudniku Konga, predloženom od predsjednika Oliantea Humale da će njegova vlada zaštititi snabdijevanje vodom.

Kompromis je uključivao izgradnju četiri rezervoara koji bi zamijenili dosadašnje koji bi morali da budu uništeni kako stoji u projektu problematičnog rudnika.

Većinski vlasnik rudnika je "Njumont Majning CO", američka kompanija iz države Kolorado.

Protestima u Celendinu prethodile su nasilne demonstracije u provinciji Espinar, blizu grada Kuzko, gdje je vlada 29.maja proglasila vanredno stanje nakon što su dvije osobe ubijene u protestima protiv rudnika u švajcarskom vlasništvu.

Eskalacija nasilja na protestima je počela u maju, kaže jedan od učesnika, jer svi miroljubivi marševi koji su počeli još u novembru nijesu dali rezultate.

Galerija

Preporučujemo za Vas