Pronađena tijela pilota turskog oborenog aviona

Turska vojska saopštila je danas da su tijela dvojice pilota njenog aviona F-4, koji je sirijska vojska oborila prošlog mjeseca, pronađena na dnu Sredozemnog mora
0 komentar(a)
Spašavanje iz mora, Foto: AFP
Spašavanje iz mora, Foto: AFP
Ažurirano: 04.07.2012. 15:28h

Kako su prenijele agencije, turska državna televizija TRT je javila da je američka podmornica za istraživanje u velikim dubinama "Nautilus" pronašla tijela dvojice pilota na istoku Mediterana, na oko 1.000 metara dubine.

Sirijska vojska, koja je turski fantom F-4 oborila 22. juna, tvrdi da je avion bio u njenom vazdušnom prostoru, dok Ankara smatra da se letjelica nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru.Obaranje aviona dodatno je pogoršalo, ionako zategnute, odnose Damaska i Ankare.

Kako je prenijela agencija Frans pres, neimenovani izvor rekao je danas ruskoj agenciji Interfaks da je turski fantom "tražio nevolju" kada je 22. juna uletio u sirijski vazdušni prostor.

"Akcija turskog aviona je bez sumnje bila provokacija...Posada je mogla da ima samo jedan motiv, a to je da isproba borbenu gotovost sistema sirijske vazdušne odbrane - i zaista ih je isprobala", rekao je izvor Interfaksa.Taj izvor nije, međutim, precizirao odakle dolaze informacije koje je iznio.

Bonus video: