Ban Ki-mun: Ukinite smrtnu kaznu

Prvi čovjek UN-a je istakao da je posebno zabrinut što se u nekim zemljama smrtna kazna primjenjuje i nad maloljetnim osobama
70 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 11:41h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je sve zemlje u svijetu da ukinu smrtnu kaznu, javlja Tanjug.

Na panelu posvećenom tom pitanju u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, Ban je rekao da je smrtna kazna apsurdan čin koji niko ne smije počiniti.

"Oduzimanje života je toliko apsurdan, tako nepovratan čin koji jedno ljudsko biće ne smije počiniti nad drugim.

"Oduzimanje života je toliko apsurdan, tako nepovratan čin koji jedno ljudsko biće ne smije počiniti nad drugim. Čak ni kad za to ima podršku zakona", rekao je Ban

Čak ni kad za to ima podršku zakona", rekao je Ban.

Prvi čovjek svjetske organizacije je istakao da je posebno zabrinut što se u nekim zemljama smrtna kazna primjenjuje i nad maloljetnim osobama.

Nekoliko zemalja, među kojima su Argentina, Burundi, Gabon, Litvanija, Togo i Uzbekistan, ukinulo je smrtnu kaznu kad je Generalna skupština UN to zatražila 2007. godine, podsjeća agencija AP.

Prema podacima UN, 150 zemalja je ili ukinulo smrtnu kaznu ili je ne primjenjuje u praksi.

Regulisati trgovinu oružjem

Ban Ki Mun je pozvao na sklapanje obavezujućeg sporazuma kojim bi se regulisalo svjetsko tržište oružja, vrijedno preko 60 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

"Nemamo globalni mulitilateralni sporazum koji bi se odnosio ne konvencionalno oružje", rekao je on na prvoj konferenciji UN-a koja će se baviti nacrtom ugovora o trgovini konvencionalnim oružjem u svijetu.

Početak konferencije obilježio je i spor oko toga da li trebaju Palestinci da učestvuju na konferenciji kao posmatrači bez prava glasa. SAD i Izrael zaprijetili su da će napustiti konferenciju ako Palestinci budu imali pravo glasa

"Slabo regulisani međunarodni ugovori o transferu oružja podstiču sukobe, destabilizuju regione i osnažuju teroriste i mreže kriminalaca", naglasio je generalni sekretar UN.

"Naš cilj je jasan.

Obavezujući sporazum o trgovini oružjem koji će imati stvaran učinak na živote miliona ljudi koji pate zbog posljedica oružanih sukoba, represije i oružanog nasilja", rekao je generalni sekretar UN-a na početku konferencije koja će iduće četiri sedmice trajati u sjedištu Svjetske organizacije u Njujorku.

Početak konferencije obilježio je i spor oko toga da li trebaju Palestinci da učestvuju na konferenciji kao posmatrači bez prava glasa.

Sjedinjene Američke Države i Izrael zaprijetili su da će napustiti konferenciju ako Palestinci budu imali pravo glasa.

Slabo regulisani međunarodni ugovori o transferu oružja podstiču sukobe (lustracija)

Većina delegacija ocijenila je da bi rad konferencije bez učestvovanja SAD, najvećeg trgovca konvencionalnim oružjem, bio besmislen pa je palestinsko izaslanstvo prihvatilo da kao i Vatikan, koji je takođe tražio pravo glasa, bude samo posmatrač.

Galerija

Bonus video: