Od nepoznate bolesti umrlo 60 djece u Kambodži

Ljekari u ovom trenutku ne raspolažu preciznom dijagnostikom oboljenja, a kod neke djece simptomi su bili visoka temperatura, bolovi u predjelu grudi i “neurološki simptomi”
0 komentar(a)
Kambodža, djeca, Foto: Edin Krnić
Kambodža, djeca, Foto: Edin Krnić
Ažurirano: 03.07.2012. 20:17h

Nepoznata bolest usmrtila je u protekla tri mjeseca 60 djece u Kambodži, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i precizirala da u saradnji sa lokalnim zdravstvenim vlastima istražuje tu “zabrinjavajuću” činjenicu.

“SZO je dobila je informaciju da broj umrlih iznosi 60 i da su sve žrtve djeca mlađa od sedam godina”, kazao je ekspert za javno zdravlje u SZO Nima Asgari i dodao da je prvi smrtni slučaj zabilježen u aprilu.

Samo jedno dijete koje se razboljelo od nepoznate bolesti je preživjelo. SZO i ministarstvo zdravlja Kambodže pokušavaju “da utvrde uzrok bolesti i putanju njenog širenja”, dodao je.

Ljekari u ovom trenutku ne raspolažu preciznom dijagnostikom oboljenja, a kod neke djece simptomi su bili visoka temperatura, bolovi u predjelu grudi i “neurološki simptomi”.

“SZO je uvijek zabrinuta kada je riječ o bolesti sa smrtnim ishodom kod toliko velikog broja djece”, dodao je Asgari.

Djeca koja su preminula od nepoznate bolesti živjela su u Pnom Penu i turističkom mjestu Siean Ream na sjeveru Kambodže. Do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze među pacijentima i zaposlenima u bolnicama koji su bili u kontaktu sa žrtvama.

Bonus video: