Farmaceutska kompanija kažnjena 3 milijarde dolara

"GlaxoSmithKline" moraće da plati tri milijarde dolara kazne i prizna krivicu zbog reklamiranja dva svoja lijeka za neodobrenu upotrebu i zbog neotkrivanja bitnih podatka o bezbjednosti trećeg lijeka
102 pregleda 2 komentar(a)
GlaxoSmithKline, Foto: Glaxosmithkline.com
GlaxoSmithKline, Foto: Glaxosmithkline.com
Ažurirano: 02.07.2012. 20:20h

Farmaceutska kompanija Glaksosmitklajn (GlaxoSmithKline) se nagodila s ministarstvom pravde SAD i moraće da plati tri milijarde dolara kazne i prizna krivicu zbog reklamiranja dva popularna lijeka za neodobrenu upotrebu i zbog neotkrivanja bitnih podatka o bezbjednosti trećeg lijeka.

Zamjenik ministra pravde Džejms Kol rekao je da je to najveća kazna koju je ikada platila neka farmaceutska kompanija u SAD i dodao da je Glaksosmitklajn pristao da pet godine bude pod nadzorom vlade da bi se obezbijedilo da kompanija radi u skladu s propisima.

Kol je poručio da američka vlada neće više tolerisati prevare u zdravstvu, a zvaničnik ministarstrva Stjuart Deleri je rekao da je farmacetuska industrija nagodbe dugo smatrala vrstom "poslovnog troška".

"Zato će ova administracija koristiti svako dostupno sredstvo da spriječi prevare u zdravstvu", rekao je Deleri.

Nagodbu o priznanju krivice i plaćanju kazne još treba da odobri federalni sud.

U SAD je nelegalno reklamirati lijek za upotrebu koju nije odobrila Služba za hranu i ljekove (FDA).

Tužioci su naveli da je Glaksosmitklajn nelegalno predstavljao "Paksil" kao lijek za liječenje depresije djece. Firma je to činila od aprila 1998. do avgusta 2003. iako FDA nije odobrila da mlađi od 18 godina koriste taj lijek.

Lijek "Velbutrin" je reklamiran od januara 1999. do decembra 2003. za mršavljenje, liječenje seksulane disfunkcije, zavisnosti i hiperkinetičkog poremećaja, iako je odobren samo za liječenje velike depresije.

Zvaničnici takođe navode da između 2001. i 2007. Glaksosmitklajn nije predstavio FDA podatke iz naknadnih istraživanja o uticaju lijeka za dijabetičare Avandia na bezbjednost kardiovaskularnog sistema.

Nagodbom s ministarstvom pravde Glaksosmitklajn je riješio optužbe o reklamiranju ljekova "Pakil", "Velbutrin", "Advair", "Lamiktal" i "Zofran" za neodobrenu upotrebu, kao i optužbe da je plaćao ljekarima da izdaju recepte za te ljekove, ali i "Imitreks", "Lotroneks", "Flovent" i "Valtreks".

Bonus video: