Sirija: Obje strane gomilaju oružje

Sirijska vlada i opozicija sprovode novo "ozbiljno" narušavanje ljudskih prava, uključujući napade na bolnice
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 18:57h

Sirijska vlada i opozicija dobijaju sve više oružja što podgrijava dalje nasilje koje već traje 16 mjeseci i koje je odnijelo više od 10.000 ljudskih života.

"Dopremanje oružja sirijskoj vladi i njenim protivnicima "hrani" novo nasilje. Svaka dalja militarizacija sukoba mora biti izbjegnuta po svaku cijenu", izjavila je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj u izlaganju pred Savjetom bezbijednosti UN, a prenosi britanska agencija Rojters koja je imala uvid u njen pisani izvještaj.

Pilaj nije precizirala odakle to oružje stiže u Siriju, primjećuje britanska agencija i dodaje da su Rusija i Iran medju ključnim dobavljačima naoružanja za sirijsku vladu, a diplomate UN navode da Katar i Saudijska Arabija dopremaju naoružanje sve bolje naoružanoj sirijskoj opoziciji.

Sirijska vlada i opozicija sprovode novo "ozbiljno" narušavanje ljudskih prava, uključujući napade na bolnice, kazala je Pilaj poslije brifinga pred Savetom bezbednosti UN-a.

Pilaj je obnovila apel 15-članom Savetu bezbijednosti da se sukobom u Siriji bavi Medjunarodni krivični sud, mada je priznala da je to "politička odluka", prenijela je agencija AFP.

Bonus video: