Palestinska samouprava pred bankrotom

Palestinskoj samoupravi prijeti potpuni kolaps, jer joj nagomilani finansijski problemi onemogućavaju funkcionisanje. Da bi stvar bila još gora, odbijen joj je zahtjev za kredit kojeg su preko Izraela uputili MMF-u
0 komentar(a)
Salam Fajad, Foto: Rojters
Salam Fajad, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.07.2012. 17:29h

Palestinski premijer Salam Fajad početkom godine se za pomoć obratio guverneru izraelske centralne banke Stenliju Fišeru, a ovaj je potom dao zeleno svjetlo da Izrael u ime Palestinske samouprave (PS) uputi zahtjev MMF-u, jer PS ne predstavlja samostalnu državu i kao takva ne može direktno tražiti aranžman s MMF-om.

Izrael je imao namjeru da posudi novac od MMF-a i da ga zatim proslijediti Palestincima, a ovi bi ga kasnije otplaćivali Izraelu isto kao što bi ga otplaćivali MMF-u. Međutim, MMF je osjetio potrebu da odbije ovakav aranžman, jer nije želio da "kreira problematičan presedan posuđivanja preko posrednika".

"Sredstva kojima trenutno raspolaže Palestinska samouprava nisu dovoljna da se svim zaposlenima u javnom sektoru ovog mjeseca isplate plate, a bliži nam se Ramazan. Nemamo dovoljno novca ne da pokrijemo dugove PS-a prema privatnim kompanijama", kazao je ministar Ahmad Majdalani, prenosi "The Times of Israel".

Iako su pregovori Izraela i Palestinske samouprave u zadnje dvije godine dospjeli u slijepu ulicu, Izraelu je ipak u interesu da PS funkcioniše jer je ona njegov jedini partner u pregovorima.

"Netanjahu želi da spriječi financijski kolaps PS-a jer bi njihov bankrot imao jako negativan uticaj na sigurnosnu situaciju na Zapadnoj obali", kazao je neimenovani visoki izraelski zvaničnik za izraelski list "Haaretz".

Ukoliko PS ne bude u stanju da isplati plate zaposlenima u javnoj upravi, upravljanje Zapadnom obalom i Gazom vjerojatno bi palo u ruke militantnog Hamasa.

" Financijski problemi PS-a počeli su u septembru prošle godine, kada je predsjednik Mahmoud Abas, uprkos upozorenjima i prijetnjama SAD-a, zatražio priznanje samostalnosti Palestine u UN-u. Nakon toga SAD je obustavio svoju finansijsku pomoć Palestincima, a arapske i evropske države su zbog krize takođe smanjile svoje donacije.

Bonus video: