Naoružani demonstranti spalili biračke spiskove u Bengaziju

Horda naoružanih Libijaca juče je, tražeći više autonomije za istočni dio Libije, doslovno demolirala zgradu nacionalne izborne komisije u Bengaziju
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 16:59h

Oko 300 muškaraca napravilo je pravi haos, otevši izborne popise, glasačke kutije i velik broj kompjutera. Sve materijale i kompjutere iznijeli su ispred zgrade i zapalili ih, pritom uzvikujući federalističke slogane, javlja Rojters.

Sve se dogodilo svega nedjelju dana prije nego što će se u Libiji održati parlamentarni izbori.

"Upali su u zgradu, zapalili nekoliko kancelarija i razbili sve naše kompjutere i namještaj", kazao je za Rojters jedan od službenika izborne komisije Haitam al-Taboli.

"Izgubili smo većinu administrativnog materijala na kojem smo radili mjesecima. Nadam se da ćemo bar nešto od toga spasiti prije izbora", dodao je.

Ovaj zadnji incident samo je jedan u nizu nasilnih događaja koji su posljednjih nedjelja potresli Bengazi, koji je bio kolijevka ustanka protiv Gadafija.

Mnogi stanovnici istočne Libije bjesni su na centralnu vlast jer je za predstojeće izbore, na kojima se dijeli 200 mjesta u parlamentu, predvidjela čak 102 mjesta za Tripoli i zapadni dio zemlje, a svega 60 mjesta za istočni dio i 38 za ostatak zemlje.

Zemlja u haosu

Treba napomenuti kako se baš na istočnom dijelu zemlje nalazi preko dvije trećine naftnih zaliha Libije, zbog čega je regija Kirenaika (Cyrenaica) nedavno počela sve glasnije da traži autonomiju.

Danas je već jasno da je priča o uvođenju demokratije u Libiju, koju je propagirao Zapad tokom intervencije, bila obična bajka. Zemlja je ostala u rasulu - vlast u Tripoliju skoro niko ne sluša, a ogroman broj lokalnih plemena zapravo vlada nad svojim područjima, a pritom se plemena nerijetko upuštaju u međusobne sukobe.

Galerija

Bonus video: