Meksiko: Nieto proglasio pobjedu na izborima

PRI, koja je upravljala državom tokom sedam decenija 20. vijeka, tako se nalazi nadomak povratka na vlast poslije 12 godina provedenih u opoziciji
0 komentar(a)
Enrike Penja Nieto, Foto: Wikipedia
Enrike Penja Nieto, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 02.07.2012. 15:16h

On je to učinio nakon što su preliminarni rezultati pokazali da ubjedljivo vodi poslije održanih izbora, javio je AFP.

Izborna komisija je na osnovu rezultata prvog zvaničnog "brzog prebrojavanja" glasova, saopštila da je kandidat Institucionalne revolucionarne partije osvojio oko 38 odsto glasova i ima prednost od najmanje šest procentnih poena u odnosu na drugoplasiranog.

PRI, koja je upravljala državom tokom sedam decenija 20. vijeka, tako se nalazi nadomak povratka na vlast poslije 12 godina provedenih u opoziciji.

Međutim, drugoplasirani, ljevičar i bivši gradonačelnik Sijudad Meksika, Andres Manuel Lopes Obrador, koji je osvojio između 31 i 32 odsto glasova, odbio je da prizna poraz, prenose agencije.

"Još ništa nije konačno", rekao je Obrador pristalicama.

Na trećem mjestu je kandidatkinja PAN Hosefina Vaskes Mota koja, prema preliminarnim rezultatima, nije osvojila više od 26 posto glasova.

Rezultate je objavio Federalni izborni institut na osnovu reprezentativnog uzorka rezultata sa oko 7.600 birališta širom zemlje.

Prema prognozama koje su prije izbora objavile tri najveće tv mreže u Meksiku, Penja Nieto bi trebalo da imao vođstvo od pet do 11 procentnih poena.

PRI, koja je upravljala Meksikom 71 godinu prije nego što je 2000. izgubila vlast, proetklih šest godina je zabilježila povratak zahvaljujući Penji Nietu.

On je efikasno vodio kampanju i obećao jačanje privrednog rasta, smanjenje kriminala, otvaranje monopolske državne naftne kompanije "Pemeks" za strane investitore, povećanje prihoda od poreza i liberalizaciju tržišta rada.

"Meksikanci su našoj stranci dali još jednu šansu i mi ćemo tu šansu iskoristiti tako što ćemo napraviti rezultate", poručio je Penja Nieto pristalicama u prijestonici ubrzo po objavljivanju prvih rezultata.

Odlazeći predsjednik Meksika Felipe Kalderon iz konzervativne Partije nacionalne akcije čestitao je Penji Nietu na pobedi i obećao da će sarađivati sa njim u periodu tranzicije.

Bonus video: