Iran: Ako nas Izrael napadne, zbrisaćemo ga s lica zemlje

Prema riječima generala iranske Revolucionarne garde Amira Alija Hadžizadeha, na trodnevnoj vježbi simuliraće se raketni napadi na vazduhoplovne vojne baze
5 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 07:22h

Teheran je saopštio da će naredne sedmice izvršiti raketne probe i zaprijetio je da će zbrisati Izrael s lica zemlje ako jevrejska država napadne Iran, javlja Rojters.

Britanska agencija ocjenjuje da je Iran tako iznio neke od svojih najoštrijih prijetnji na današnji dan, kad EU počinje da primjenjuje embargo na iransku naftu i druge nove, oštre mjere.

Te mjere su usvojene ranije i njima je predviđen embargo na izvoz nafte zemljama EU, kao i mjere koje će drugim zemljama otežati trgovinu s Iranom, ali su uglavnom na snagu stupile danas, podsjetila je britanska agencija.

General iranske Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh je danas

General Hadžizadeh je kazao da se američke baze u regionu nalaze u dometu iranskih projektila i drugog oružja i da zbog toga SAD neće sarađivati sa izraelskim režimom

Na bilo kakav napad Izraela na nas, odgovorićemo najodlučnije, rekao je Hadžizadeh, šef desantne jedinice Revolucionarne garde.

"Ukoliko oni preduzmu bilo kakvu akciju, daće nam izgovor da ih zbrišemo s lica zemlje", rekao je on.

General je dodao da se američke baze u regionu nalaze u dometu iranskih projektila i drugog oružja i da zbog toga SAD neće sarađivati sa izraelskim režimom.

Prema njegovim riječima, na trodnevnoj vježbi simuliraće se raketni napadi na vazduhoplovne vojne baze.

Iran je 29. juna upozorio Zapad da bi nove sankcije imale posljedice po pregovore o spornom iranskom nuklearnom programu, a šef iranskih nuklearnih pregovarača Said Džalili uputio je pismo šefici EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, u kojem je naveo da je "nastavak uspješnih pregovora moguć tek u okviru saradnje".

Džalili je u pismu "upozorio Zapad na reperkusije koje bi imala po pregovore akcija lišena logike, kao i primjena nelegitimnih sredstava protiv iranskog naroda", objavila je državna televizija.

Iran je u deceniju dugom sporu sa zapadnim zemljama oko svog nuklearnog programa za koji one strahuju da ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružja, što Teheran negira.

EU danas počinje da primjenjuje naftni embargo prema Iranu (Ilustracija)

Iran je ovog mjeseca imao intenzivni krug razgovora sa predstavnicima šest svjetskih sila oko svog nuklearnog programa u Moskvi, ali razgovori nisu donijeli nikakav napredak.

Iranski zvaničnici su u više navrata insistirali na ublažavanju sankcija i priznavanju prava te zemlje da obogaćuje uranijum, što SAD i druge zemlje nisu prihvatile.

Bonus video: