pojačavanje pritiska

Fabijus: Asad je gotov

Fabijus je kazao da ako pritisak ne bude djelotvoran, Savjet bezbjednosti može da donese rezoluciju koja će omogućiti "cijelu seriju elemenata, posebno vojnih"
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 16:08h

Francuski ministar vanjskih poslova Loran Fabijus rekao je danas da posljednji mirovni sporazum za Siriju koje su dogovorile svjetske sile znači da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad "gotov", ali da će na novom međunarodnom sastanku sljedeće nedjelje biti načinjen dodatni pritisak na njegov režim.

Fabijus je u intervjuu za televiziju "TF1" poručio da opozicija neće prihvatiti prelaznu vladu koja bi uključivala Asada.

Plan specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana, koji su usvojile svjetske sile na jučerašnjem sastanku u sjedištu UN u Ženevi, ne isključuje eksplicitno Asada iz prelazne vlade, što je bilo kompromisno rješenje da bi ga i Rusija potpisala.

Fabijus je najavio da će međunarodna zajednica "pojačati pritisak" na Asada na sastanku

Ananov plan ne isključuje eksplicitno Asada iz prelazne vlade, što je bilo kompromisno rješenje, da bi ga i Rusija potpisala

On je dodao da ako ni to ne bude djelotvorno, Savjet bezbjednosti može da donese rezoluciju koja će omogućiti "cijelu seriju elemenata, posebno vojnih", što je ideja koja je u prošlosti odbačena, a na koju je juče na konferenciji pozvala i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Učesnici međunarodne konferencije o Siriji složili su se juče u sjedištu UN u Ženevi da je prelazna vlada najbolji put za postizanje mira u Siriji, ali je, na insistiranje Rusije, ostalo otvoreno da li će predsjednik Bašar al-Asad moći da bude dio nje.

Galerija

Preporučujemo za Vas