Ekstremisti nastavljaju da uništavaju grobnice u Maliju

Ekstremna islamistička grupa Ansar Dine nastaviće da na sjeveru Malija uništava grobnice muslimanskih svetaca koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a, izjavio je danas njihov portparol
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 16:06h

Ansar Dine, jedna od oružanih grupa koja kontroliše sjever Malija, počela je juče sa uništavanje više mauzoleja muslimanskih svetaca u Timbuktuu, navodeći da djeluje u znak odmazde zbog odluke UNESCO-a da uvrsti taj grad u ugroženu svjetsku baštinu.

Nekoliko desetaka pripadnika Ansad Dine okupilo se na groblju Đingarejber "južno od Timbuktua, gdje se nalaze najmanje tri mauzoleja. Krenuli su prema mauzoleju šeik al Kebir, upravo razbijaju", objasnio je jedan svjedok s lica mjesta koji radi za lokalne medije.

Vlada Malija je saopštila da osuđuje uništavanje više vjekova starih grobnica i da uništavanje smatra "ratnim zločinom" zbog čega će tražiti suđenje na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Islamisti iz Ansar Dinea objavili su da su ostvarili kontrolu nad polovinom sjevernog dijela Malija pošto su protjerali separatističke grupe Tuarega. Islamski pobunjenici su iskoristili puč u prijestonici u martu i zauzeli teritorije na sjeveru.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u četvrtak je donijela odluku da uvrsti Timbuktu u ugroženu svjetsku baštinu iz strahovanja da bi mogla da stradaju "izuzetna arhitektonska čuda" u tom gradu koji je pod vlašću islamista od kraja marta.

Grad Tibuktu, poznat i kao "grad 333 sveca", osnovali su Tuarezi u 11. i 12. vijeku i predstavlja veliki intelektualni islamski centar poznat po svojoj posebnoj arhitekturi.

Maroko traži hitnu intervenciju islamskih država

Maroko je pozvao na "hitnu intervenciju" islamskih država i međunarodne zajednice radi zaštite bogate baštine Malija.

"Maroko poziva islamske države i međunarodnu zajednicu na hitnu zajedničku intervenciju radi zaštite malijske bogate baštine koja je sastavni dio islamske i baštine čovječanstva", piše u saopštenju marokanskog ministarstva spoljnjih poslova.

Kraljevina prati s "velikom zabrinutošću opasan razvoj događaja u bratskom Maliju", dodaje se u saopštenju.

Ta zlodjela predstavljaju udar kulturnoj i civilizacijskoj baštini malijskog naroda i zdanjima upisanim na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Međunarodni sud: Rušenje mauzoleja je ratni zločin

Glavna tužiteljka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda rekla je danas da zbog rušenje mauzoleja islamisti, koji kontrolišu grad Timbuktu, na sjeveru Malija, mogu odgovarati na sudu za taj čin koji je ocijenila kao "ratni zločin".

"Moja poruka onima koji su umiješani u taj kriminalni čin jasna je: odmah prestanite da uništavate vjerska dobra. To je ratni zločin za čiju su istragu ovlašćene moje službe", rekla je Bensouda u Dakaru.

Dodala je da po članu 8 Rimskog statuta o osnivanju ICC-a "planirani napadi na nezaštićene civilne zgrade koje nisu vojni ciljevi su ratni zločin. To uključuje napade na istorijske spomenike i rušenje zgrada vjerske namjene".

"Moje službe pomno prate događaje u Maliju i neće oklijevati da preduzmu odgovarajuće mjere ako prikupljene informacije budu upućivale na počinjenje zločina, bez obzira ko ga počinio", kazala je.

Islamisti iz naoružane skupine Ansar Dina (Branitelji islama) koji već tri mjeseca kontrolišu grad, počeli su u subotu da ruše mauzoleje u Timbuktuu.

Rekli su da to čine "u Božje ime" i kao odgovor na odluku UNESCO-a od 28. juna da uvrsti Timbuktu na popis ugrožene svjetske baštine.

Salafistička skupina Ansar Din, koja blisko sarađuje s Al Kaidom Islamskog Magreba, zauzima se za uspostavu šerijata, islamskog zakona u Maliju i smatra viševjekovnu svetišta sufističke grane islama u Timbuktuu idolatrijskim.

Galerija

Bonus video: