zabrinutost zapada

Iran planira postavljanje podmornica u Kaspijsko jezero

Ranije ovog mjeseca, vlasti u Teheranu su saopštile da su započele izgradnju podmornica na nuklearni pogon
90 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 16:43h

Iranska vojska planira da postavi podmornice u Kaspijsko jezero, prenosi danas iranska novinska agencija "Fars".

Vojni zvaničnik Abas Zamini izjavio je da Iran planira da podmornice postavi u naftom bogato jezero, koje ta zemja "dijeli" sa Rusijom, Kazahstanom, Turkmenistanom i Azerbejdžanom.

U posljednje vrijeme, odnosi Irana i Azerbejdžana dosta su pogoršani, pošto je Iran iznio optužbe da Azerbejdžan transportuje antiiranske teroriste, povezane sa izraelskom agencijom Mosad, dok je Azerbejdžan otužio Iran da podržava islamističke disidente.

Ranije ovog mjeseca, iranske vlasti su saopštile da su započele izgradnju podmornica na nuklearni pogon, što je ponovo izazvalo zabrnutost Zapada.

Iran je iznio optužbe da Azerbejdžan transportuje antiiranske teroriste povezane s Mosadom, dok je Azerbejdžan otužio Iran da podržava islamističke disidente

Iran je pod pritiskom sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koji traže da Iran obustavi nuklearni program.

Uprkos tome, guverner iranske Centralne banke Mahmud Bahmani danas je u izjavi za novinsku agenciju "Mehr" rekao da Iran nema nikakvih problema sa prodajom nafte, dijelom zbog toga što Stejt dipartment više ne vrši pritisak na neke države da ne uvoze naftu iz te zemlje.

Sjutra na snagu stupa embargo na uvoz nafte iz Irana u zemlje Evropske unije.

Kaspijski basen ubraja se u najveće svjetske rezervoare nafte i gasa.

Galerija

Preporučujemo za Vas