Sastanak Mahmuda Abasa i Šaula Mofaza odložen zbog protivljenja Palestinaca

Jedan zvaničnik Fataha kazao je da je palestinski predsjednik odlučio da odloži sastanak zbog narodnog protivljenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 14:48h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas odložio je na neodređeno vrijeme sastanak sa izraelskim vicepremijerom Šaulom Mofazom, suočen sa protivljenjem Palestinaca, prenose izraelski mediji izvještaje palestinske novinske agencije "Maan".

"Sastanak planiran za nedjelju u Ramali zakazan je na molbu Mofaza", kazao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat u četvrtak.

Bio bi to kontakt na najvišem nivou između Izraela i Palestinaca od kako su mirovni pregovori propali krajem septembra 2010. godine.

Palestinski omladinski aktivisti najavili su da će se tome uprostiviti i da planiraju proteste, čim je Erekat objavio da je sastanak dogovoren.

"Sastanak planiran za nedjelju u Ramali zakazan je na molbu Mofaza", kazao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat

Grupa aktivista je uz to rekla da je pripremila tužbu, zahtijevajući da se Mofaz uhapsi zbog navodnih ratnih zločina, nakon dolaska u Ramalu. Jedan zvaničnik Fataha kazao je da je Abas odlučio da odloži sastanak zbog narodnog protivljenja.

Isti izvor je pohvalio takvu odluku, istakavši da predsjednik Palestine "poštuje stav naroda".

Interes za pregovore o miru pokazao je Mofaz, lider izraelske partije centra Kadima, koja je nedavno ušla u izraelsku vladajuću koaliciju.

Palestinsko rukovodstvo je, međutim, nedavno izrazilo pesimizam u odnosu na mogućnost da se ponovo sjedne za pregovarački sto i Abas je proglasio mirovni proces "klinički mrtvim", kriveći za to Izrael.

"Lopta je u izraelskom dvorištu", kazao je Abas.

Mofaz se nedavno vratio iz Vašingtona, gdje je s američkim zvaničnicima razgovarao o izraelsko-palestinskim odnosima. Erekat je takođe posjetio SAD i sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton diskutovao o obnovi pregovora.

Jedan od glavnih uslova da Kadima uđe u koaliciju bio je napredak u mirovnom procesu na odgovoran način.

Bonus video: