U predgrađu Damaska za dva dana 43 žrtve

Vladine snage otvorile su i danas tenkovsku i artiljerijsku vatru na jedno pobunjeničko predgrađe Damaska, gdje su za dva dana usmrtile 43 osobe, tvrde sirijski opozicioni aktivisti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 15:12h

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da je u jučerašnjim napadima ubijena 41 osoba, uključujući troje djece i petoro članova jedne porodice, a da je danas ubijeno najmanje dvoje ljudi, javio je AP.

Prema riječima Ramija Abdula-Rahmana, direktora ove grupe aktivista, koja od početka krize u Siriji prije 15 mjeseci svakodnevno izvještava o sukobima, najveći broj jučerašnjih i današnjih žrtava su civili.

U Dumi, predgrađu Damaska, protesti su bili najmasovniji

Na amaterskim video-snimcima koje su aktivisti postavili na internet vide se beživotna tijela koja leže na ćebadima u jednoj prostoriji, kao i tijela umotana u bijele čaršave, postavljena na nosila.

Novi napad na predgrađe Duma dio je žestoke ofanzive vlade koja pokušava da preuzme kontrolu nad djelovima prijestonice u kojima se nalaze pobunjenici.Sirijski opozicioni aktivisti tvrde da je od početka krize u Siriji ubijeno više od 14.000 ljudi, ali ovi podaci ne mogu nezavisno da se provjere, zato što je novinarima zabranjen pristup.

Asadove snage bombardovale gradove na sjeveru

Tokom noći su sirijski helikopteri raketirali strateške gradove na sjeveru Sirije a tenkovi su se približili Alepu, rekli su pobunjenici, ali su se držali podalje od turske protivvazdušne odbrane postavljene zbog sirijskih operacija u blizini granice s Turskom.

Turski vojni zapovjednici obišli su protivvazdušne jedinice raspoređene u pograničnom području nakon što je Sirija oborila turski vojni avion prije nedjelju dana, što je izrazito pojačalo napetosti između dvije zemlje.

Tursko raspoređivanje snaga uz granicu, koje je jasno upozorenje predsjedniku Bašaru al-Asadu, podudara se s porastom nasilja po cijeloj Siriji i sve užurbanijim međunarodnim naporima da se postigne mirovni sporazum i izbjegne potpuni građanski rat.

Iako ni Turska ni NATO nemaju namjeru da stvore formalnu zonu zabrane leta nad Sirijom analitičari u regionu su rekli da je turski premijer Erdogan jasno poručio Asadu da rizikuje da izazove "bijes" Turske ako se njegovi avioni približe granici.

Galerija

Bonus video: