"Bjelorusija će uraditi što god Čavez poželi"

Predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko i predsjednik Venecuele Ugo Čavez sastali su se juče u Karakasu kako bi snažno proširili strateško partnerstvo između svojih zemalja, prenosi RT
100 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 19:10h
"Bjelorusija će napraviti što god Chavez poželi, zajedno ćemo prkositi svim neprijateljima - nitko nas više ne može zaustaviti ! "

"I u godinama koje dolaze i dalje ćemo se sastajati i razvijati nove zajedničke projekte kako bi napakostili našim neprijateljima - zajedno ćemo prkositi svim neprijateljima - niko nas više ne može zaustaviti ! To je moj odgovor svima onima koji se pitaju što to mi radimo", istakao je predsjednik Lukašenko nakon zajedničkog sastanka.

Lukašenko ističe da "većina stanovnika Venecuele podržava saradnju s Bjelorusijom, mada postoje i oni koji su sumnjičavi". Ali, to je "prirodno", pošto se približavaju napeti predsjednički izbori u oktobru, dodao je.

"Znam da ćeš pobijediti na izborima", rekao je Lukašenko Čavezu i pritom istakao "da nije Čaveza, ne bi bilo nikakvih bilateralnih projekata - ne bi bilo Bjelorusije u Venecueli".

Lukašenko je još dodao da "za razliku od nekih, Bjelorusi u ovu južnoameričku zemlju dolaze kao braća, a ne kao kolonizatori".

"Mora vam svima biti jasno... naša država će uraditi što god naš dragi prijatelj Čavez poželi", zaključio je Lukašenko, prenosi RT.

Relacija Havana - Karakas

Dan prije posjete Venecueli, Aleksandar Lukašenko je posjetio i Kubu. Za vrijeme gostovanja u Havani bjeloruski predsjednik je istakao kako njegova zemlja i Kuba imaju jako puno zajedničkih stavova, u prvom redu "stvaranje multi-polarnog svijeta" i ekonomsku suradnju u sklopu tih država.

Naglasio je kako će Bjelorusija aktivno raditi na promociji kubanskih političkih i ekonomskih interesa u Euroaziji. Osvrnuo se i na američku ekonomsku blokadu Kube koja traje već pola vijeka: "Bjelorusija u potpunosti podržava ukidanje ove sramotne blokade Kube od strane SAD-a. Ovaj besmisleni relikt Hladnog rata potkopava autoritet samog SAD-a".

Galerija

Bonus video: