Najveća sajber pljačka u istoriji: Ukradeno 60 miliona eura

Navodi se da je najujspješniji napad izveden u Holandiji, i upozorava da bi ova milionska prevara mogla biti i veća
12 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 16:40h

Oko 60 miliona eura je ukradeno sa bankovnih računa u velikom sajber napadu nakon što su hakeri napali više desetina finansijskih institucija širom svijeta.

U zajedničkom izvještaju kompanija za softversku bezbjednost Mekafi i Gardijan analitiks kaže se da je 60 firmi pretrpjelo štetu od onoga što se naziva “nivo insajderskog znanja", javlja Drudge report.

Navodi se da je najujspješniji napad izveden u Holandiji, i upozorava da bi ova milionska prevara mogla biti i veća da su ostali napadi uspjeli, i da bi bilo ukradeno 2 milijarde eura.

Automatizovani štetni softver je koristio servere da sprovodi krađe od komercijalnih firmi, ali i od pojedinaca. Napadnuta su kreditna udruženja, multinacionalne i regionalne banke.

Urednik Skaj njuza za odbranu i bezbjednost, Sem Kili, kaže da su napadnute i institucije u Britaniji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

"Ono što je drugačiji od rutinskih napada jeste da su upali u servere banaka i napravili automatizovan softver. On može da zaobiđe neke mehanizme koji upozoravaju banke na neuobičajene aktivnosti", kaže Kili.

U Mekafiju su ovu akciju nazvali najvećom sajber pljačkom u istoriji.

Bonus video: