Erdogan: Turska ne namjerava da napadne Siriju

Uz izjavu da njegova zemlja "ne pokazuje neprijateljski stav prema ni jednoj državi«, turski premijer je dodao da će na najoštriji način odgovoriti na svaku provokaciju prema Turskoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 16:31h

Turski premijer Erdogan danas je izjavio da Turska ne namjerava da napadne Siriju, čije su kopnene vojne snage oborile turski vojni avion, dok analitičari ističu kako je opasnost od sukoba na granici između dviju zemalja sve veća.

"Ni Turska ni turski narod ne namjeravaju da napadnu Siriju", rekao je Erdogan, dodavši kako njegova zemlja "ne pokazuje neprijateljski stav prema ni jednoj državi".

Međutim, rekao je i da će na najoštriji način odgovoriti na svaku provokaciju prema Turskoj, ne spominjući pritom susjednu Siriju. Dvije zemlje dijeli zajednička granica dugačka 900 km.

Erdogan je ranije upozorio da će Turska odgovoriti na bilo kakvu sirijsku provokaciju, nakon obaranja turskoga vojnog zrakoplova 22. juna.

Asad: Sirija u stanju pravog rata

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da se njegova zemlja nalazi u stanju pravog rata i zatražio od svoje novoizabrane vlade da usmjeri sve svoje napore da pobijedi pobunu protiv njega, javio je Rojters.

"Živimo u stanju pravog rata iz svih uglova", rekao je Asad tek oformljenom kabinetu, u govoru koji je prenosila sirijska televizija.

"Kad smo u ratu, svi politički akteri i sve strane i svi djelovi društva treba da se usmjere da pobijedimo u tom ratu", rekao je Asad.

On je odbacio argumente zapadnih zemalja koje ga pozivaju da podnese ostavku.

"Zapad uzima a nikad ne daje i to je dokazano u svakoj fazi. Mi želimo dobre odnose sa svim zemljama, ali mi moramo da znamo koji su naši interesi", rekao je Asad čiju poruku prenosi britanska agencija.

Istovremeno, SAD su saopštile danas da sirijski lider Bašar al Asad polako gubi kontrolu u zemlji, da je sve više dezertera koji napuštaju njegovu armiju, kao i da se borbe približavaju prijestonici Damasku.

"Jasno je da Asad, polako gubi oslonac. Posljednja dezertiranja visokih vojnih zvaničnika u Jordan i Tursku pokazuju da režim gubi kontrolu nad situacijom u Siriji", rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, šef mirovnih snaga UN Erve Ladsu izjavio je da je zbog povećane opasnosti u Siriji za sada nemoguće razmišljati o nastavku rada posmatračke misije u toj zemlji, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor.

Ladsu je rekao 15-članom Savjetu bezbjednosti da je sirijska vlada zabranila nenaoružanim posmatračima UN-a upotrebu satelitskih telefona, ključnih za njihov rad, rekao je taj diplomata ne želeći da bude imenovan.

Galerija

Bonus video: