Erdogan: Svaki Asadov vojnik će blizu turske granice biti tretiran kao meta

"Kratkotrajno kršenje pograničnog prostora nikad ne može biti opravdanje za napad", kazao je turski premijer
97 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 16:21h

Turska je u utorak saopštila da je promijenila pravila vojnog angažmana nakon što je Sirija oborila turski avion koji je zalutao u njen vazdušni prostor.

Premijer Redžep Tajip Erdogan poručio je u parlamentu da će pripadnici sirijske vojske koji se približe turskoj granici biti smatrani vojnom prijetnjom.

Sirija insistira na tome da je avion F-4 oboren u sirijskom vazdušnom prostoru.

Avion se srušio u istočni Mediteran i njegova dva pilota se vode kao nestali.

Erdogan je pred parlamentarcima govorio o turskom "gnjevu" nakon obaranja aviona F-4, a Siriju je okarakterisao kao "otvorenu prijetnju turskoj nacionalnoj bezbjednosti"

Aktivisti iz Lokalnog koordinacionog komiteta su saopštili da je u utorak širom Sirije ubijeno 30 ljudi, među kojima i 15 u predgrađima prijestolnice Damaska.

Sirijski državni mediji javili su da je na desetine "terorista" ubijeno u Hami.

Erdogan je govorio o turskom "gnjevu" nakon obaranja aviona F-4, a Siriju je okarakterisao kao "otvorenu prijetnju turskoj nacionalnoj bezbjednosti".

"Kratkotrajno kršenje pograničnog prostora nikad ne može biti opravdanje za napad. Turski avion bio je na letu tokom obuke, testirajući turske radare u istočnom Mediteranu", kazao je on.

Erdogan je izjavio da je Turska usvojila "zdravorazumski stav" i da to "ne bi trebalo posmatrati kao nemoć".

Oružje na gotovs: Turski vojnici na granici sa Sirijom

Svaka vojna formacija koja se približava Turskoj sa sirijske strane granice predstavlja bezbjednosni rizik i opasnost i biće tretirana kao vojna meta", izjavio je turski premijer.

Galerija

Bonus video: