Turska granica ključna za sirijski sukob

Nekad neorganizovane milicije sirijske opozicije razvijaju se u snažnu vojnu silu uz pomoć sve sofisticiranije mreže aktivista na jugu Turske koji preko granice krijumčare ključne resurse
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 15:18h
Zapadne vlade nisu bile sklone slanju savremenijeg oružja opozicionarima zbog strahovanja da bi ono moglo da dođe u pogrešne ruke

Ova mreža "graničnih" aktivista rezultat je napora da se osnaži opozicioni pokret kroz povezivanje vojske, vladinih i humanitarnih organizacija koje zajednički ne samo da mogu da poraze nadmoćniju vojnu silu predsjednika Bašara al-Asada, nego i da zbace njegovu vladu.

I dok je, za sada, prerano govoriti o "državi unutar države", ti sve sofisticiraniji napori oslikavaju pravac u kojem se razvijaju sukobi i činjenicu da kontrola nad sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima zemlje polako izmiče iz ruku vlade u Damasku, piše američki list.

Opoziciona mreža pojavljuje se u vrijeme rastućih napetosti između Sirije i Turske i izvještaja o prebjezima visokih oficira sirijske vojske koji sada pomažu opoziciji.

U Siriji trenutno djeluje deset vojnih savjeta koji obuhvataju sve važne gradove i ruralna područja zahvaćena pobunom, uz izuzetak Homsa gdje frakcijske razlike među opozicijom onemogućavaju postizanje jedinstva.

Aktivisti Sirijskog nacionalnog savjeta, glavne sirijske opozicione grupe, izdaju mjesečne čekove od 200 dolara po vojniku

Zapadne vlade nisu bile sklone slanju savremenijeg oružja opozicionarima zbog strahovanja da bi ono moglo da dođe u pogrešne ruke. Očito svjesni takve politike, opozicione vođe kažu da se oružje daje "samo onima koji su provjereni", navodi Tajms.

Sirijska vlada uporno tvrdi da je pobuna, u stvari, operacija vođena spolja i da joj je cilj podjela Sirije. Američki zvaničnici i službenici arapskih obavještajnih službi kažu da u graničnom području djeluje malobrojna jedinica američke CIA-e, ali da nije ulazila na sirijsku teritoriju.

Najmanje dvoje aktivista priznala su da znaju za kontakte s Amerikancima vezanim za borbenu taktiku, ali ostale pojedinosti nisu iznosili.

Ipak, većina aktivista ističe da se Sirijci jednostavno bore za bolji život. "Sirija će se podijeliti samo preko nas mrtvih", rekao je Manhal Bareš (32), sin uglednog člana Asadove stranke Baat koji je prebjegao na stranu opozicije. "Svaki put kada neko pogine, osjećam da je plaćena velika cijena", dodao je.

Galerija

Bonus video: