Paragvaj: Lugo najavio borbu za povratak na vlast

Latinoamerički lideri su ranije ocijenili da opoziv paragvajskog predsjednika Fernanda Luga predstavlja nelegalan i nedemokratski čin
0 komentar(a)
Fernando Lugo, Foto: Newsinfo.inquirer.net
Fernando Lugo, Foto: Newsinfo.inquirer.net
Ažurirano: 25.06.2012. 17:34h

Opozvani paragvajski predsjednik Fernardo Lugo najavio je danas da namjerava da se vrati na vlast, da okupi saveznike u zemlji i u inostranstvu kako bi naterao Kongres da poništi odluku poslanika o njegovom opozivu.

Lugo je oformio vladu u senci osporavajući legitimitet vlade koja ga je zamijenila.

Smijenjen predsjednik Paragvaja >>>

Novinarima je rekao da će svoj slučaj iznijeti pred međunarodnu javnost na ovonedjeljnom samitu južnoameričke trgovinske grupe "Merkosur" u Mendozi u Argentini, prenio je AFP. On je takođe apelovao na svoje domaće pristalice, koje su zasad, doduše, bile tihe, da pruže otpor jer je kako je rekao, "nad njim izvršen parlamentarni puč".

U međuvremenu je novi predsjednik Paragvaja Federiko Franko osudio rezoluciju "Merkosura" kojom se suspenduje članstvo Paragvaja u ovoj organizaciji i sprečava učešće njegove vlade na samitu u četvrtak i petak.

Latinoamerički lideri su ranije ocijenili da opoziv paragvajskog predsjednika Fernanda Luga predstavlja nelegalan i nedemokratski čin koji, kako su istakli, neće prihvatiti.

"Bez ikakve sumnje desio se državni udar u Paragvaju. To je neprihvatljivo", rekla je predsjednica Argentine, Kristina Fernandes de Kiršner, prenio je AFP, i najavila da će o tome diskutovati na samitu "Merkosur", u kom su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Paragvajski poslanici su prošle nedjelje opozvali predsjednika Fernanda Luga zbog nezadovoljstva njegovim načinom rješavanja nedavnog spora oko zemljišta, u kojem je bilo i poginulih.

Bonus video: