Džimi Karter: SAD krše ljudska prava

"Umjesto da svijet učini bezbjednijim, američko kršenje međunarodnog humanitarnog prava ujedinjuje naše neprijatelje i udaljava naše prijatelje", smatra bivši predsjednik SAD
102 pregleda 8 komentar(a)
Džimi Karter, Foto: Politico.com
Džimi Karter, Foto: Politico.com
Ažurirano: 25.06.2012. 17:38h

Bivši predsjednik SAD Džimi Karter kaže da Amerika gubi svoj moralni integritet uplitanjem u ciljana ubistva pripadnika Al Kaide i drugim kršenjem ljudskih prava.

On je, u autorskom tekstu u listu "The New York Times", ocijenio da politika SAD usmjerena protiv terorizma krši 10 od 30 tačaka Povelje o ljudskim pravima UN.

"Otkriće da najviši zvaničnici određuju ko će u inostranstvu biti likvidiran, gdje su žrtve i američki građani, je uznemirujući dokaz koliko je rasprostranjeno kršenje ljudskih prava", istakao je Karter.

"Otkriće da najviši zvaničnici određuju ko će u inostranstvu biti likvidiran, gdje su žrtve i američki građani, je uznemirujući dokaz koliko je rasprostranjeno kršenje ljudskih prava", istakao je Karter

Bivši predsjednik Amerike kaže da u trenutku kad se širom svijeta dešavaju narodne revolucije, SAD treba da jačaju a ne da slabe osnovne principe pravnog poretka.

"Umjesto da svijet učini bezbjednijim, američko kršenje međunarodnog humanitarnog prava ujedinjuje naše neprijatelje i udaljava naše prijatelje", smatra Karter.

On se posebno osvrnuo na odluke Džordža Buša i Baraka Obame da bespilotne letjelice gađaju ciljano kuće u kojima se nalaze pripadnici Al Kaide, "pri čemu ginu nevine žene i djeca".

Bonus video: