Izrael otkazao gostoprimstvo predsjedniku mađarskog parlamenta

"Mi u Izraelu smo zgranuti šokantnim vijestima da ste odlučili da učestvujete u događaju odavanja počasti sjećanju na antisemitskog pisca Jožefa Njira", napisao je Ruven Rivlin
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 16:24h

Predsjednik izraelskog parlamenta Ruven Rivlin povukao je poziv svom mađarskom kolegi da dođe na skupštinsku ceremoniju.

Do ovoga je došlo u znak protesta zbog učešća predsjednika mađarskog parlamenta na odavanju počasti pronacističkom piscu.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je danas da predsjednik mađarskog parlamenta Laslo Kover nije više dobrodošao na ceremoniju planiranu u julu u čast švedskog diplomate Raula Valenberga koji je spašavao Jevreje u Drugom svjetskom ratu.

Rivlin je 20. juna napisao pismo Koveru kritikijući njegovo učešće u odavanju počasti piscu Jožefu Njiru.

"Ko god učestvuje u takvom događaju ne može potom da bude dio svečanosti u čast čovjeka kao što je Raul Valenberg, svjetionik humanosti koji je spasio Jevreje, koji je bio simbol borbe protiv nacističke Njemačke i njenih saradnika, od kojih ste jednog izabrali da se identifikujete s njim i odajete mu počast", istakao je Rivlin

"Mi u Izraelu smo zgranuti šokantnim vijestima da ste odlučili da učestvujete u događaju odavanja počasti sjećanju na antisemitskog pisca Jožefa Njira", napisao je Rivlin, naglasivši da je partija tog pisca "sarađivala sa njemačkim nacističkim ubicama u ostvarenju njihovog programa uništenja jevrejskog naroda".

"Ko god učestvuje u takvom događaju ne može potom da bude dio svečanosti u čast čovjeka kao što je Raul Valenberg, svjetionik humanosti koji je spasio Jevreje, koji je bio simbol borbe protiv nacističke Njemačke i njenih saradnika, od kojih ste jednog izabrali da se identifikujete s njim i odajete mu počast", istakao je Rivlin.

Portparol izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Jigal Palmor izjavio je za AFP da će mađarski predsjednik predstavljati svoju zemlju umjesto predsjednika parlamenta u Knesetu narednog mjeseca.

Koverovo učešće na odavanju počasti piscu već je izazvalo kontroverzu kad je nobelovac i preživjeli u holokaustu Eli Vizel odlučio da vrati najveće priznanje Mađarske, kojim je odlikovan.

Njiro je podržavao mađarskog diktatora i Hitlerovog saveznika Mikloša Hortija kao i Ferenca Salašija, lidera brutalnog režima koji su uspostavali nacisti 1944. godine, poslije Hortijevog pada.

Rumunija je omela planove da se Njirovi posmrtni ostaci ponovo sahrane u toj zemlji, ali je održana komemoracija kojoj je prisustvovali Kover i Gabor Vona, lider mađarske ultradesne partije Jobik.

Heroj Drugog svjetskog rata: Raul Valenberg

Vizela, koji je mađarskog porijekla, a rođen u Rumuniji, odlikovao je mađarski predsjednik Ferenc Madl Velikim krstom 2004. godine.

Galerija

Bonus video: