Tunis Libiji izručio bivšeg Gadafijevog premijera

Bivši predsjednik libijske vlade Al-Bagdadi Al-Mahmudi, pritvoren u Tunisu, izručen je danas Libiji, službeno je objavljeno u Tunisu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 15:25h

"Izručen je (u nedjelju) ujutro", potvrdio je za AFP Kazdagli Rida, glavni portparol vlade Tunisa, islamista Hamadija Džebalija.

Prije toga, jedan je izvor najavio to izručenje, uz izražavanje čuđenja što je " vlada Tunisa donijela odluku o izručenju Al-Mahmudija bez mišljenja predsjednika".

"Predsjednik Marzuki nije potpisao nikakvu uredbu. Ova odluka uticaće na odnose između predsjednika i vlade", rekao je za AFP Marzukijev savjetnik Adnen Manser najavivši "ozbiljnu krizu".

Predsjednik Tunisa, Marzouki, trenutno se nalazi u južnom Tunisu gdje prisustvuje proslavi 70. godišnjice vojske Tunisa, a njegov kabinet sastao se radi razmatranja reakcije na tu vladinu odluku, dodao je.

Al-Mahmudi je do zadnjih dana režima Moamera Gadafija bio predsjednik libijske vlade, a uhapšen je 21. juna u Tunisu, u pokušaju bijega u Alžir. U Tunisu je pritvoren jer je Libija dva puta tražila njegovo izručenje.

Pravosuđe u Tunisu je prihvatilo taj zahtjev, ali nije izručen ranije jer su tu odluku osporile organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Predsjednik Marzuki je u maju ove godine rekao da je "u principu protiv" izručenja i doveo u pitanje garancije libijske strane da će poštovati ljudska prava i pošteno mu suditi.

Međutim, premijer Tunisa, islamista Hamadi Džebali, rekao je dan nakon te izjave da je odluka o izručenju "neopoziva" i da ne zahtijeva predsjednikov potpis.

Galerija

Bonus video: