Turska tvrdi da je Sirija oborila njihov avion u međunarodnom prostoru

Ahmed Davutoglu izjavio je da je Sirija oborila vojni avion u međunarodnom vazdušnom prostoru, a pritom je istakao da je Damask znao da je to bila turska letelica
0 komentar(a)
avion, Foto: Cpfeed.rawlco.com
avion, Foto: Cpfeed.rawlco.com
Ažurirano: 24.06.2012. 11:33h

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmed Davutoglu izjavio je da je Sirija oborila vojni avion u međunarodnom vazdušnom prostoru.

On je istakao da je Damask znao da je to bila turska letelica.

"Prema našim zaključcima, avion je oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru, 13 nautičkih milja od Sirije", rekao je Davutoglu za tursku televiziju TRT.

"Avion nije pokazivao nikakve znake nepriteljstva prema Siriji i oboren je nekih 15 minuta nakon što je na momenat ušao u sirijski vazdušni prostor", rekao je šef turske diplomatije, prenjela je agencija AFP.

Prema njegovim rečima, Sirija nije izdala nikakvo upozorenje prije nego što je oborila avion, koji nije bio naoružan i obavljao je trenažni let, provjeravajući radarski sistem.

"Sirijci su savršeno znali da je to bio turski vojni avion i znali su u kakvoj se misiji nalazi", dodao je ministar.

Sirija je ranije saopštila da je oborila avion F-4 u petak, nakon što je on povredio sirijski prostor. Turska je u subotu navela da je njen avion možda povrijedio sirijski prostor u komentaru koji je shvaćen kao pokušaj da se umanji napetost između dvoje nekadašnjih saveznika.

U saopštenju izdatom nakon što je Sirija potvrdila da je oborila avion, Erdogan je naveo da će Turska preuzeti sve potrebne mere da utvrdi tačno činjenično stanje vezano za incident.

Turska, članica NATO, postala je najveći kritičar sirijskog predsednika Bašara al-Asada zbog zbog brutalnog razračunavanja sa opozicionim demonstrantima i pobunjeničkim grupama, naveo je AFP.

Turska je primila više od 30.000 civila koji su pobjegli zbog nasilja u Siriji, i smjestila ih u kampove u blizini granice, prema ministarstvu spoljnih poslova Turske.

Ranije ovog mjeseca, Turska je bila domaćin ključnog sastanka sirijskih opozicionih aktivista.

Bonus video: