Na djelovima Marsa u tlu ima više vode nego na Zemlji

I ranije su naučnici utvrdili da se u istoriji voda nalazila na površini Marsa, ali je nejasno bilo otkud je voda stigla na površinu
2 komentar(a)
Mars, Foto: Planetfacts.org
Mars, Foto: Planetfacts.org
Ažurirano: 23.06.2012. 17:26h

Novi dokazi otkrivaju da vode na djelovima Marsa ima mnogo više nego što se prije mislilo, piše Popsci.

Stručnjaci su se bavili proučavanjem kore planete , tačnije meteoritima koji su odletjeli s Marsa prije otprilike 2,5 miliona godina, i ispostavilo se da u tlu Marsa ima više vode nego što se prije vjerovalo.

I ranije su naučnici utvrdili da se u istoriji voda nalazila na površini Marsa, ali je nejasno bilo otkud je voda stigla na površinu.

Sad postoji nova teorija koja to objašnjava, a ona kaže kako su vodu na površinu donijeli vulkani na Marsu.

"Postoje dovoljno jaki dokazi koji ukazuju na prisutnost tekuće vode na površini Marsa već neko vrijeme. Stoga je bilo zagonetno zašto su pređašnje projcene unutrašnjosti planeta bile toliko suve.

Ovo novo istraživanje ima smisla i sugeriše kako su vulkani mogli biti primarni izvor vode na površini Marsa", otkrio je je Erik Hauri s instituta Karnegie.

Radi se o dosta velikim količinima vode, u prosjeku gledano, na djelovima čak i nešto više nego što je to slučaj sa zemljinom korom u kojoj u prosjeku ima između 50 i 300 mikrograma vode u kilogramu zemlje. Marsovska kora sadrži između 70 i 300 mikorgrama po kilogramu tamošnjeg tla.

Bonus video: