Usvojen završni dokument na samitu u Riju

Lideri zemalja članica UN-a, na samitu u Rio de Žaneiru usvojili su završni dokument u kojem se obavezuju na podršku održivom razvoju i istovremeno ukazuju na brojne izazove i opasnosti sa kojima je planeta suočena.
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 14:49h

U dokumentu "Budućnost koju želimo" na 53 strane, na završetku trodnevnog samita svjetski lideri izražavaju takođe zabrinutost i ogorčenje što više od milijardu ljudi žive u ekstremnom siromaštvu, i istovremeno izlažu plan za izlazak iz takve situacije, prenosi AFP.

Lideri i predstavnici 191 zemlje članice UN, na samitu na kojem je učestvovao i premijer Crne Gore Igor Lukšić, ukazali su na niz opasnosti po svjetsku populaciju koja će sa sadašnjih sedam milijardi, porasti na devet i po milijardi do 2050.

Među nizom izazova su širenje pustinja i nestanak šuma, isušivanje zemljišta, zagađenost životne sredine i nestanak hiljada biljnih i životinjskih vrsta.

Ovo je 21.vijek i jedino uz održivi razvoj možemo da ostvarimo dugotrajan napredak za sve, tako što ćemo očuvati naše resurse i zaštiti našu zajedničku okolinu

"Mi izražavamo duboku zabrinutost zbog toga što su sve zemlje, posebno one u razvoju, izložene negativnom uticaju klimatskih promjena", navodi se u završnom dokumentu samita, usvojenom sinoć.

U dokumentu se takođe ukazuje na već pojačan nepovoljan uticaj ekstremnih promjena kao što su suše, porast nivoa mora, zagađenost okeana, što sve dodatno otežava borbu protiv siromaštva i gladi u svijetu.

U završnom dokumentu su utvrđeni ciljevi održivog razvoja, ali uprkos zahtjevu zemalja u razvoju da dobiju 30 milijardi dolara pomoći za ostvarivanje dogovorenih ciljeva, novčana sredstva nisu precizirana.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozdravio sporazum ocijenivši ga kao plan da se od planete napravi bezbjednije i vedrije mjesto, dodajući da je važno da zemlje UN zajedno sarađuju da bi ga ostvarile.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da dokument "označava stvarni napredak u održivom razvoju".

Klinton je tokom samita UN o održivom razvoju pozvala svjetske lidere da sarađuju sa privatnim sektorom u rješavanju tih problema.

"Ovo je 21.vijek i jedino uz održivi razvoj možemo da ostvarimo dugotrajan napredak za sve, tako što ćemo očuvati naše resurse i zaštiti našu zajedničku okolinu", rekla je Klintonova obraćajući se najvećem skupu u istoriji UN-a.

Galerija

Bonus video: