Smijenjen predsjednik Paragvaja

Za smjenu Fernanda Luga glasalo je 39 senatora, pa je na osnovu ove odluke njegovu funkciju preuzeo potpredsednik države, Frederiko Franko
0 komentar(a)
Fernando Lugo, Foto: Newsinfo.inquirer.net
Fernando Lugo, Foto: Newsinfo.inquirer.net
Ažurirano: 23.06.2012. 08:45h

Predsjednik Paragvaja Fernando Lugo je odlukom parlamenta svoje zemlje smijenjen sa funkcije, i njegov impičment je ovu južnoameričku zemlju bacio u krizu.

Na osnovu ovakve odluke, Lugoa će na funkciji zamijeniti potpredsednik države Frederiko Franko iz Autentične radikalne liberalne partije.

Lugou se nekoliko sati sudilo pred pargvajskim Senatom, gornjim domom parlamenta, a onda je 39 senatora glasalo za njegovu smjenu, dok su četiri bila za to da on ostane predsjednik, a dvojica su bila odsutna, javlja Asošijeted pres.

Veliki broj Lugovih pristalica izašao je na ulice u znak protesta zbog impičmenta. Policija ih je rastjerala uz korišćenje vodenih topova.

Donji dom paragvajskog paralamenta je u četvrtak takođe glasao za smenu Lugoa, a Senat mu je sinoć sudio po pet osnova. Optužen je, naime, za malverzacije i pored ostalog za ulogu u krvavom razračunu policije sa farmerima bezemljašima u kojem je 17 ljudi poginulo.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Nikolas Maduro, koji je otišao u Paragvaj neposredno pred glasanje u sklopu delegacije regionalnog bloka UNASUR, osudio je impičment Lugoa kao "novu vrstu puča".

"To je istinski sramotan čin", rekao je Maduro novinarima.

Lugo nije želeo da prisustvuje senatskom procesu, pa ga je pratio preko televizije iz predsedničke palate dok su u njegovo ime na licu mesta govorili advokati. Senat je odbacio zahtijev njegovih advokata da mu dozvoli 18 dana za pripremu odbrane.

U glavnom gradu Asunsionu mnoge škole i prodavnice su zatvorene, iz predostrožnosti.

Lugo je izabran prije četiri godine, kada je obećao da će pomoći sirotinji. Međutim, njegovi saveznici u vladi su se okrenuli protiv njega.

Bonus video: