AGENCIJA MUDIS

Strah od nove recesije: Snižen rejting vodećih banaka svijeta

Sve banke kojima je rejting smanjen su glavni igrači na svjetskom tržištu akcija i obveznica, koje je postalo izuzetno nestabilno
52 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 10:08h

Zabrinutost vlada na svjetskom tržištu jer je američka agencija za kreditni rejting Mudis investors servis (Moody's Investors Service) snizila rejting vodećih banaka svijeta, zbog njihove izloženosti silovitom kolebanju vrijednosti na berzama.

Među njima su "Benk of Amerika" (Bank of America), "Dž.P.Morgan Čejs" (JPMorgan Chase) i "Goldman Saks" (Goldman Sachs).

Znak da su investitori brzo prihvatili vijest je što je vrijednost akcija najvećih američkih banaka odmah porasla

Agencija je smanjila i rejting banaka Berklis (Barclays), Dojče Bank (Deutsche Bank) i HSBC, neke od najvećih banaka u Evropi koja se bori da ograniči širenje krize javnog duga.

Banke su "značajno izložene kolebljivosti i riziku od pretjerano velikih gubitaka svojstvenih aktivnosti na tržištu kapitala", rekao je u saopštenju direktor službe Mudis za upravljanje bankarstvom, Greg Bauer.

Sve banke kojima je rejting smanjen su glavni igrači na svjetskom tržištu akcija i obveznica, koje je postalo izuzetno nestabilno.

Bauer je ipak primijetio da neke od banaka, uključujući "Dž.P.Morgan Čejs" i HSBC, imaju pouzdanu protivtežu u više stabilnih preduzeća koja bi mogla poslužiti kao "amortizer" tokom krize.

Smanjenje rejtinga obično znači da će banke morati da plati više za svoj dug. Investitori traže veću kamatu za rizičniji dug što smanjenje rejtinga i odražava. Međutim, pošto su kamatne stope već na dnu, niži rejting ne može značajno uticati na troškove finansiranja tih banaka.

Znak da su investitori brzo prihvatili vijest je što je vrijednost akcija najvećih američkih banaka odmah porasla.

Vrijednost dionica banke "Morgan Stenli" (Morgan Stanley) je porasla najviše, za 3,2 odsto, za 45 centi, na 14,41 dolar, "Dž.P.Morgan Čejs" za 38 centi, na 35,89 i "Benk ov Amerika" za 6 centi, na 7,88 dolara.

Bankarska grupa "Sitigrup" (Citigroup Inc.) je saopštila da se "oštro ne slaže" sa procenom "Mudisa". Siti kaže da ne vjeruje da će smanjenje rejtinga uticati na njene troškove finansiranja jer je tržište već očekivalo promenu rejtinga.

"Morgan Stenli" se takođe ne slaže sa agencijom "Mudis" i kaže da ne smatra da su ocjene agencija za rejting u potpunosti zasnovane na aktivnosti te banke da podupre svoje finansije.

U svom najnovijem izvještaju, Mudis ne tretiraju jednako sve velike banke. Banke čiji je rejting smanjen su u tri kategorije

Američki indeks "Dau Džouns indastrial averidž" (Dow Jones industrial average) opao je 21. juna za 251 poen što je drugi najgori gubitak ove godine, dok novi izvještaji ukazuju na usporavanje proizvodnje u SAD i Kini, te investitori strahuju da svjetska ekonomija ponovo ide u recesiju.

Mudis je u junu smanjio rejting Španije za tri ocjene, poslije smanjenja rejtinga 16 španskih kreditora u maju. Ta kuća je ovog mjeseca smanjila i ocjene sedam njemačkih i austrijskih kreditora.

U svom najnovijem izvještaju, Mudis ne tretiraju jednako sve velike banke. Banke čiji je rejting smanjen su u tri kategorije, a u prvoj su "Dž.P Morgan", HSBC i "Rojal Benk ov Keneda" (Royal Bank of Canada).

Mudis je rekao te banke posluju stabilno i mogu nadoknaditi gubitke na tržištu. Tako "Dž.P Morgan" ima veliku bazu ušteđevine i velike poslove sa krditima i kreditnim karticama i upravlja imovinom.

Pored toga, kaže "Mudis", te banke su uspjele da ograniče svoju izloženost rizičnim dugovima evropskih vlada. Te tri banke čiji je rejting smanjen, imaju dug sa najvišom ocjenom među 15 pogođenih banaka.

U drugoj grupi su "Goldman Saks Grup", "Dojče Bank AG" i "Kredi Suise Grup AG" (Credit Suisse Group AG). Mudis kaže da se te banke veoma oslanjaju na svoje poslovanje na tržištu da bi zadovoljile svoje akcionare, od kojih neki efikasno upravljaju rizikom.

U posljednjoj grupi su najslabije banke: "Benk ov Amerika", "Sitigrup", "Morgan Stenli" i "Rojal Benk ov Skotland Grup" (Royal Bank of Scotland Group PLC). Mudis kaže da te banke ili imaju "probleme u upravljanju rizikom ili istoriju visoke kolebljivosti" i neke od njih su promijenile strategiju poslovanja.

"Te promjene su u toku i njihov uspjeh tek treba da se utvrdi", kaže "Mudis".