Početak Samita o održivom razvoju u Riju u sjenci kritika

Mnoge delegacije i organizatori samita, te gnjevni ekolozi i aktivisti za zaštitu životne sredine – kritikovali su dokument kao slab
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 09:06h

Predsjednica Brazila Dilma Rusef dočekala je svjetske lidere u kišnom Rio de Žaneiru u atmosferi kritika da trodnevni samit neće ispuniti obećanje o uspostavljanju jasnih ciljeva za održivi razvoj.

Prije zvaničnog početka događaja, poznatog kao Rio+20 zbog Samita o planeti Zemlji koji je u tom gradu održan prije dvije decenije, Brazil je ubijedio delegacije da prihvate nacrt deklaracije, koji treba da potpišu njihovi lideri. Međutim, mnoge delegacije i organizatori samita, te gnjevni ekolozi i aktivisti za zaštitu životne sredine – kritikovali su taj dokument kao slab, prenio je Rojters.

"Budimo iskreni: Naši napori nisu dorasli izazovu", rekao je na otvaranju Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija. "Priroda ne čeka", dodao je kasnije. "Priroda ne pregovara sa ljudskim bićima".

U nacrtu dokumenta su iznesene aspiracije, prije nego obavezni ciljevi, povodom pitanja poput bezbjednosti hrane, vode i energije. Takođe se države pozivaju da slijede "ciljeve održivog razvoja", što je nejasan niz ciljeva UN vezano za životnu sredinu, ekonomski rast i socijalnu inkluziju.

Rojters navodi da su očekivanja od ovog sastanka odavno bila mala. Očekuje se učešće skoro sto šefova država i vlada do sjutrašnjeg završetka samita.

Mnogi lideri su trenutno okupirani globalnim ekonomskim usporavanjem i dužničkom krizom u Evropi.

Iako prisustvuju predsjednik Francuske i premijeri Rusije i Kine, u Riju neće biti nekoliko drugih lidera visokog profila, uključujući predsjednika SAD Baraka Obamu i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Delegaciju crnogorske Vlade predvodi premijer Igor Lukšić, koji će imati izlaganje na plenarnom zasjedanju samita i učestvovati na sastancima organizovanim za predsjednike vlada i država.

"Crna Gora od sticanja nezavisnosti prvi put učestvuje na globalnom okupljanju o održivom razvoju, što će biti prilika za predstavljanje nacionalnog institucionalnog sistema održivog razvoja i jačanje međunarodne saradnje u toj oblasti", navedeno je u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

U delegaciji je i ministar finansija Milorad Katnić.

U poređenju sa Samitom o planeti Zemlji, na kojem su donesene istorijske odluke o biodiverzitetu i emisiji štetnih gasova, organizatori kažu da je ovaj samit samo početak novog procesa određivanja ciljeva za globalni razvoj. Kažu da je događaj 1992. bio kulminacija višegodišnjih pregovora.

Galerija

Bonus video: