Putin otužio SAD da su "parazit" svjetske ekonomije

Iako je kriza eurozone u središtu razgovora lidera država G20, ruskog predsjednika Vladimira Putina više brine američki spoljnji dug i sudbina dolara.
4 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 17:10h

Veliki dio ruskih rezervi nalazi se u dolarima pa je Putina zanimalo šta će se dogoditi s tom valutom nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru.

"Ako ćemo pola svojih rezervi čuvati u dolarima i američkim obveznicama, željeli bi da znamo šta će se dogoditi s dolarom nakon američkih predsjedničkih izbora", rekao je ruski vođa.

Putin je optužio SAD da je "parazit" svjetske ekonomije zbog svih svojih dugova.

"Njihov dug je 15 triliona", rekao je Putin. "Što će se dogoditi sa svjetskom glavnom rezervnom valutom? Za kakav scenario treba da se pripremimo", pitao se Putin na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita lidera G20. Dodao je da su to pitanja koja su trebala biti u centru pažnje na sastanku svjetskih vođa.

Niko ne može da odlučuje o vlastima u drugim zemljama

Naravno, na samitu G20, ni problem Sirije nije mogao biti zaobiđen. U samom startu rasprave britanski premijer, Dejvid Kameron, je novinarima poručio da je Putin promijenio svoj stav i eksplicitno kazao da više ne želi Asada na čelu Sirije.

"Još postoje razlike u mišljenju oko toga u kakvim fazama i formi bi se tranzicija vlasti u Siriji trebala odvijati, ali pohvalno je to što je Putin eksplicitno dao do znanja da ne želi da Asad ostane na vlasti u Siriji", kazao je Cameron.

"Sad nam samo treba dogovor o prelaznoj vlasti koje Siriju mogu odvesti ka demokratskoj budućnosti i zaštiti prava svih svojih zajednica", dodao je. Međutim, ispostavilo se da Kameron nije baš najbolje shvatio Putina. Ili nije želio da ga čuje, već samo da nastavi sa pričom koja njemu bolje zvuči.

NA ovakav nastup britanskog premijera je odmah je reagovao ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov koji je kazao da "Kameronova izjava nema veze s realnošću". Putin je u toku svog govora jasno rekao da "nijedna nacija nema pravo da odlučuje o tome ko bi trebalo da dođe na vlast ili ode s nje u nekoj drugoj državi".

Ne samo da ruski predsjednik nije promijenio svoj stav prema sirijskom pitanju, već ga je dodatno osnažio istakavši kako je "važno da se promjena režima, ukoliko do nje uopšte dođe, dogodi isključivo ustavnim sredstvima, miroljubivim putem i zaustavljanjem krvoprolića".

Iako mnogi Sirijci žele da Asad ode s vlasti, to ipak nije stav svih građana Sirije kako neki žele da prikažu, poručio je Putin.

"Sve sukobljene strane u Siriji moraju da prestanu s nasiljem, sjednu za sto i da pokušaju da se dogovore oko toga kako mogu zajedno da živje u budućnosti", dodao je.

Obama čas jedno, čas drugo

O tome da je Putin taj koji zaista jedini drži svoju poziciju, a "zapadnjaci" govore čas jedno čas drugo, svjedoči i činjenica da su Putin i Obama, nakon dvosatnog sastanka u ponedjeljak, zajedno poručili da su se "složili da mora doći do primirja i da je politički proces taj koji mora stupiti na mjesto građanskog rata". Nije bilo ni pomena o uvođenju nekakvih strožih sankcija ili zahtjeva da se Asad smjesta ukloni s vlasti.

Međutim, Obama je samo dan poslije zaboravio što je rekao nakon sastanka s Putinom, pa je novinarima otvoreno poručio kako je "Asad izgubio legitimitet i zbog toga ne smije da ostane na vlasti" bez obzira na to kako će se situacija u Siriji dalje razvijati.

Galerija

Bonus video: