Obamin plan za Siriju bez podrške Kine i Rusije

Prema njegovim riječima, SAD i njeni partneri trebalo bi da u narednih nedjelju-dvije izađu sa novim planom za rješenje sirijske krize
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Antemedius.com
Barak Obama, Foto: Antemedius.com
Ažurirano: 20.06.2012. 07:38h

Predsjednik SAD Barak Obama priznao je da nije dobio podršku od Vladimira Putina i Hu Đintaoa za diplomatsku akciju u cilj smenjivanja sirijskog predsjednika.

Obama je nakon susreta sa Putinom u ponedjeljak i Hu Đintaom u utorak na marginama samita G20 u meksičkom gradu Los Kabosu, rekao novinarima da i pored srdačnih i intenzivnih razgovora koje je vodio, u ovom trenutku još nema podršku Rusije i Kine za plan o Siriji, prenose američke televizije.

"Nastaviću da se zalažem za to, i očekujem da se u jednom trenutku prizna da je teško zamisliti bolju budućnost Sirije sa Asadom na njenom čelu", dodao je predsjednik SAD.

Prema njegovim riječima, SAD i njeni partneri trebalo bi da u narednih nedjelju-dvije izađu sa novim planom za rješenje sirijske krize, ali nije iznio detalje tog plana.

"Asad je izgubio legitimitet i on mora da ode. Kada ubijate sopstvene gradjane, kao što smo imali priliku da vidimo, nemoguće je da dodje do političke tranzicije u kojoj bi Asad ostao na vlasti", zaključio je Obama.

U utorak je u Njujorku iza zatvorenih vrata zasijedao Savet bezbijednosti UN, na kome je šef posmatračke misije UN u Siriji, general Robert Mud rekao da nasilje u toj zemlji eskalira i da postaje sve opasnije za rad posmatrača.

Velika Britanija, Francuska i SAD rade na nacrtu rezolucije kojom se predlažu sankcije protiv sirijskog predsjednika ukoliko odbije da sprovede plan od šest tačaka izaslanika UN i Arapske lige.

Rusija i Kina su do sada blokirale dvije rezolucije u Savetu bezbijednosti UN koje su predložile zapadne zemlje.

Bonus video: