Sirija: Režim bombarduje Homs i optužuje pobunjenike da ometaju evakuaciju civila

General-major Mud je rekao da su posmatrači čitavu sedmicu pokušavali da izvedu porodice i ranjenike iz Homsa, koji je režim gađao
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 13:23h

Vlada Sirije je spremna da na poziv UN evakuiše civile, nedjelju dana zarobljene borbama u glavnom uporištu pobunjenika, gradu Homsu.

Vlada je optužila pobunjenike da ometaju evakuaciju.

General-major Robert Mud, šef posmatračke misije UN u Siriji, zatražio je od obiju strana u sukobu da ženama, djeci i bolesnima omoguće bezbjedan izlazak iz tog grada i drugih zona sukoba.

Ministarstvo vanjskih poslova, čiju izjavu prenosi državna novinska agencija Sana,

General-major Robert Mud, šef posmatračke misije UN u Siriji, zatražio je od obiju strana u sukobu da ženama, djeci i bolesnima omoguće bezbjedan izlazak iz Homsa i drugih zona sukoba

"Ali napori posmatračke misije UN nisu uspjeli zbog opstukcije naoružanih terorističkih grupa koje koriste civile kao živi štit". Sirijska vlada pobunjenike naziva teroristima.

U nedjelju je Mud rekao da su posmatrači čitavu sedmicu pokušavali da izvedu porodice i ranjenike iz Homsa, koji je režim gađao.

Ta ofanziva je dio šireg pritiska vlasti predsjednika Bašara al-Asada da ponovo uspostavi kontrolu nad područjima koja širom zemlje drže pobunjenici.

Aktivisti kažu da je oko 1.000 porodica zarobljeno vladinim napadima u Homsu.

Zabrinuti za vlastitu bezbjednost, "plavi šljemovi" obustavljaju sve aktivnosti u Siriji (Ilustracija)

U subotu je iz UN rečeno da njihovih 300 posmatrača u Siriji obustavlja sve aktivnosti zbog zabrinutosti za sopstvenu bezbjednost jer su se borbe pojačale, ali posmatrači ostaju u Damasku.

Galerija

Bonus video: