SAD kritikuju ponašanje vojske u Egiptu

Vašington očekuje od egipatskog Vrhovnog savjeta oružanih snaga da preda "puna ovlašćenja" civilnim liderima, kao što je i najavljeno
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 08:07h

Pentagon je izrazio ozbiljnu zabrinutost u ponedjeljak nakon što je egipatska vojska proglasila sveobuhvatna nova ovlašćenja u toku prebrojavanja glasova nakon predsjedničkih izbora.

"Duboko smo zabrinuti zbog novih izmjena i dopuna ustava, uključujući i vrijeme njihovog objavljivanja koje se dogodilo nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta", rekao je portparol Džordž Litl novinarima.

SAD očekuju od Vrhovnog savjeta oružanih snaga (SCAF) da preda "puna ovlašćenja" civilnim liderima, kao što je i najavljeno, javio je AFP.

"Podržavamo egipatski narod i njihova očekivanja da će SCAF predati puna ovlašćenja demokratski izabranoj civilnoj vladi, kao što je SCAF ranije i najavio", rekao je Litl.

"Podržavamo egipatski narod i njihova očekivanja da će vrhovni savjet vojnih snaga predati puna ovlašćenja demokratski izabranoj civilnoj vladi, kao što je ranije i najavljeno", rekao je Litl

"Uvijek smo i uvijek ćemo tražiti od SCAF-a da preda svoja ovlašćenja civilnoj vladi", dodao je on.

Nakon što su se biračka mjesta zatvorila u nedjelju naveče, vladajući Vojni savjet je izdao novi ustavni dekret koji je zamijenio originalni dokument izdat u martu 2011. nakon ustanka u kojem je svrgnut Hosni Mubarak.

Dokument je uveo de facto vanredno stanje i dao je vojsci ovlašćenja nad legislativom i državnim budžetom, a generalima je dao moć stavljanja veta na novi ustav koji će sastaviti panel čije članove će imenovati vojska.

Američka vojska, koja je proteklih decenija formirala snažne odnose s egipatskim oružanim snagama, veoma je zabrinuta zbog političke situacije u Egiptu.

Galerija

Bonus video: